luna pamant soare sistem solar

Știai? Cum arăta Pământul înainte de apariția plăcilor tectonice, în “miliardul plictisitor”

Intr-un vid, o particula de lumina (foton) poate atinge viteza de 299.792 km/s sau aproximativ 1.079 miliarde km/s.

În urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani, Pământul arăta complet diferit față de planeta pe care o știm astăzi. Desi condițiile pe Pământ din acea perioadă erau extreme - de la oceanele pline de sulf, la temperatura centrului planetei - viețuitoarele de atunci (majoritatea bacterii) aveau parte de un mediu remarcabil de stabil, motiv pentru care experții mai numesc perioada “miliardul plictisitor”, potrivit PBS.

În acel miliard de ani “plictisitor”, plăcile tectonice încă nu începuseră să se miște. Mantaua Pământului avea o temperatură prea ridicată, așa că toate continentele erau strânse într-un singur super-continent.

Cum arăta Pământul înainte de apariția plăcilor tectonice

Azi, plăcile tectonice sunt active, însă în urmă cu aproximativ 2.78 miliarde de ani, litosfera era și ea activă. Exista dovezi că planeta trecea printr-un proces de formare și reformare al continentelor.

Desi acest proces pare similar cu cel al plăcilor tectonice moderne, geologii susțin că mantaua din acea perioadă avea o temperatura mult mai ridicată. Din acest motiv, crusta planetei era subțire, slăbită și se putea deforma foarte ușor și procesul de subducție nu ar fi avut loc în acelasi mod ca astăzi.

Aceste mișcări timpurii au ajutat la separarea crustei în plăci, ce au format primul super-continent al planetei, Nuna, în urmă cu 1.8 miliarde de ani, începutul “miliardului plictisitor”.

În acea perioadă, cu excepția unor microbi, majoritatea vieții pe Pământ se afla în oceane, sub formă de organisme procariote. Treptat, eucariotele (organisme ce au nucleu) au început să se dezvolte.

După “miliardul plictisitor”, plăcile din exteriorul super-continentului încă erau statice, însă au început treptat să se scufunde în manta, ce începuse să se răcească. În urmă cu 750 de milioane de ani, odată cu răcirea, plăcile puteau interacționa și duce la formarea formelor de relief stabile.

Unii geologi susțin că acesta a fost momentul în care au apărut plăcile tectonice moderne, datorită dovezilor de subducție adâncă. Acest proces a permis evoluția și diversificarea vieții pe Pământ - experții au demonstrat că biodiversitatea planetei creste rapid când procesul de fragmentare continentala e accentuat.

Te-ar putea interesa si:
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
„Este aproape science fiction": Oamenii de ştiinţă spun că forma nucleului interior al Pământului...
Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul Bennu ar lovi Pământul în 2182? Oamenii de ştiinţă estimează...

Partenerii noștri

gemenii turner

Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar celălalt unele...

Ross și Hugo Turner, frați gemeni britanici, și-au supus corpurile unui experiment inedit pentru a...