Unii copaci “aproape nemuritori”, precum Ginkgo biloba (arborele pagodelor), pot trai mai mult de 3.000 de ani. Un studiu recent explica secretul plantelor de a avea vieti aproape nelimitate, scrie Science Magazine.
Noul studiu ofera dovezi genetice clare pentru un proces natural pe care oamenii de stiinta l-au banuit de mult.
Citeste si: O padure din Canada “respira”! Cum explica specialistii fenomenul neobisnuit
“Conditia de baza a plantelor e nemurirea,” a declarat Howard Thomas, biolog in cadrul Universitatii Aberystwyth, ce nu a fost implicat in studiu.
Cum pot trai unii copaci mii de ani
Genele copacului Ginkgo biloba - ce se gaseste in parcuri si gradini din intreaga lume, dar e pe cale de disparitie in salbaticie - nu sunt programate sa activeze un declin biologic dupa perioada de tinerete, scrie BBC.
Citeste si: Poate parea banal, dar stiai? De ce ingalbenesc frunzele toamna
“Secretul e mentinerea unui sistem de aparare foarte sanatos si e o specie ce nu are un program pre-determinat de senescenta (imbatranire),” a declarat Richard Dixon, din cadrul Universitatii din Nordul Texas.
“Pe masura ce copacii Ginkgo biloba imbatranesc, nu arata urma de slabire a abilitatii lor de a se proteja impotriva factorilor de stres,” a continuat el.
Citeste si: Plantele simt durere si “tipa” cand sunt taiate sau udate insuficient, sustin cercetatorii
Copacul Ginkgo biloba e ultimul supravietuitor al unei familii antice de copaci ce au existat si pe vremea dinozaurilor. Echipa de cercetatori formata din experti din SUA si China a analizat specimene cu varsta cuprinsa intre 15 si 667 de ani.
Potrivit studiului, atat copacii tineri, cat si cei batrani produc substante de protectie ce ii apara de factori stresanti precum patogeni si seceta. Genele legate de imbatranire nu se pornesc automat la un anumit moment, la fel ca in alte plante, precum cele anuale.
Citeste si: Stiai? Cand au aparut primele flori pe Terra
Dixon crede ca procesul va fi similar si in cazul altor copaci ce traiesc foarte mult, precum Sequoiadendron giganteum (sequoia gigant), ce e “plin de substante anti-microbiene”. El spera ca acest studiu va determina si alti experti sa studieze caracteristicile ce permit copacilor sa traiasca peste 1.000 de ani.
- Te-ar putea interesa si:
- Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicienii germani. De şapte ori mai mic comparativ cu o...
- Un campion la mers pe sârmă a traversat Strâmtoarea Messina pe o coardă de nici 2 cm lățime. A...
- Cel mai bătrân bărbat din lume a murit la 114 ani. Venezueleanul Juan Vicente Perez Mora avea 11...