Pangeea, ultimul supercontinent al Pamantului, s-a rupt in urma cu sute de milioane de ani si a creat lumea pe care o stim azi, potrivit Science Alert.
Inainte de dezintegrarea Pangeea, in urma cu 250 de milioane de ani, regiunea Noua Scotia era invecinata cu Marocul si Terranova (Newfoundland) era atasat de Irlanda si Portugalia.
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
Cercetatorii au studiat continentele actuale pentru a incerca sa determine cum ar fi aratat Pangeea inainte de dezintegrare. De exemplu, Noua Scotia si Marocul (ce azi se afla la peste 5.000 km distanta) au regiuni costale ce se aliniaza perfect.
Citeste si: Unde este Doggerland, civilizatia din Europa "inghitita" de ape
Exista mai multe teorii privind motivul pentru care Pangeea s-a dezintegrat. Unii experti cred ca miscarea placilor tectonice au rupt continentul, pe cand altii cred ca material foarte fierbinte din adancuri a ajuns la suprafata si a impins continentele.
Indiferent de care teorie se va dovedi cea corecta, miscarea a fost foarte inceata. Placile tectonice se misca doar cativa milimetri pe an.
Citeste si: Un nou continent pierdut a fost descoperit pe Terra. Ce detalii surprinzatoare au aflat cercetatorii
Ultimele stadii de rupere ale supercontinentului pangeea au avut loc in Atlanticul de Nord, motiv pentru care expertii se concentreaza pe studierea acestei zone. Continentul a inceput sa se separe pe partea de vest a ceea ce e azi Groenlanda, dupa care a separat Groenlanda de Europa.
The theory continental Driva, developed by the German Alfred Wegener, states that approximately 200 millions years ago, there were no separation between continents.
There was a giant super continent named Pangea.#geology #science #geologyscienceofficial #pangea #continent pic.twitter.com/8MVwnmFqzh— Geology Science (@GeologyyScience) March 28, 2020
De-a lungul istoriei Pamantului, mase masive de pamant s-au apropiat si indepartat de mai multe ori, in ceea ce e numit “ciclul supercontinentelor”.
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Durata zilelor s-ar putea modifica: rotaţia nucleului intern al Pământului începe să încetinească...
- Descoperirea care arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei