Intr-un studiu publicat in jurnalul Geophysical Research Letters, o echipa de cercetatori din Japonia a detaliat descoperirea unui zacamant “misterios” pe fundul Marii Chinei de Est, scrie LiveScience.
Echipa a descoperit zacamantul in Albia Okinawa, un bazin subacvatic masiv situat la sud-vestul Japoniei, in locul in care placa tectonica a Marii Filipinelor se scufunda incet sub placa Eurasiatica.
Cercetatorii au folosit valurile seismice pentru a crea o harta a structurii bazinului, moment in care au descoperit un zacamant de gaze cu o lungime de 4 km, ce ar putea contine 100 de milioane de tone de CO2, metan sau o combinatia a celor doua elemente.
In functie de continut, zacamantul de pe fundul marii ar putea reprezenta o sursa importanta de gaze naturale sau o bomba cu ceas de emisii de gaze cu efect de sera ce s-ar putea scurge la suprafata, precizeaza cercetatorii in studiu. Cu datele actuale, echipa nu a putut determina daca gazul din zacamant e metan sau CO2.
“Daca presupunem ca tot gazul e dioxid de carbon, estimez ca exista aproape 50 de milioane de tone,” a declarat coautorul studiului, Takeshi Tsuji, din cadrul Institutului International de Cercetare a Energie Carbon Neutre din Universitatea Kyushu. “E o cantitate asemanatoare cu emisiile CO2 anuale ale tuturor masinilor private din Japonia (aproximativ 100 de milioane de tone).”
“Pe de alta parte, daca e gaz metan, ar putea fi o resursa importanta,” a continuat Tsuji. “Dar si metanul e un gaz important pentru incalzirea globala.”
Dupa dioxidul de carbon, metanul e al doilea cel mai comun gaz ce prinde caldura din atmosfera Terrei si e responsabil de 15% din emisiile de gaze cu efect de sera, potrivit Agentiei de Protejare a Mediului. Nivelul de metan din atmosfera a crescut periculos - cu 150% in ultimii 250 de ani, potrivit NASA.
Citeste si: Cel mai raspandit deseu de pe plaje in 2018. Sigur il ai si acum in casa
Daca in zacamant se afla mai mult CO2, zona ar avea un impact si mai mare asupra schimbarii climei. Daca acel rezervor subacvatic s-ar sparge, ar elibera 50 de milioane de tone in aer in acelasi timp, ceea ce ar putea afecta clima la nivel global, mai ales in cazul in care pot exista mai multe tipuri de astfel de zacaminte subacvatice.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului