Fulgerele durează, de obicei, doar câteva secunde. Unele dintre ele, însă, reușesc să doboare recorduri, precum cel ce a avut loc pe 4 martie 2019, în Argentina, ce a primit titlul de record mondial pentru cea mai lungă durată a unui fulger, scrie Gizmodo.
OMI a reușit să stabilească recordul cu ajutorul unei noi forme de tehnologie prin satelit. Potrivit raportului, fulgerul de aproape 17 secunde a călătorit mai bine de 643 km - însă nu a primit recordul și pentru distanță.
Cât a durat fulgerul care a doborât recordul mondial
Fulgerul neobișnuit a durat 16.73 secunde, potrivit unui nou raport realizat de Organizația Meteorologică Internațională (OMI). Recordul mondial absolut din trecut era de “doar” 7.74 secunde și a avut loc în Franța, pe 30 august 2012.
Recordul pentru distanță e deținut în continuare de un fulger ce a avut loc pe 31 octombrie 2018, deasupra Braziliei, și a luminat cerul pe o distanță de 708 km, de la Argentina la Atlantic.
“Acestea sunt recorduri extraordinare de la fulgere individuale. Extremele de mediu sunt măsurători vii pentru ce poate natura, precum și pentru progresul științific în a avea capacitatea de a măsura astfel de fenomene,” a declarat Randall Cerveny, din cadrul OMI.
Fulgerele au loc atunci când două regiuni încărcate electric intră temporar într-un echilibru. Atunci când se formează norii de furtună, se încarcă electric. Particulele mai mici, încărcate pozitiv, se formează la vârful norului.
Particulele mai grele, încărcate negativ, se formează la fund. Când ambele se dezvoltă îndeajuns, se produc fulgerele.
În mod obișnuit, fulgerele pot fi văzute pe o distanță de doar câțiva km. Rar, în timpul unor furtuni masive precum cele ce au loc în America de Sud în timpul verii, fulgerele pot deveni extreme.
Deși fulgerele, fie cele obișnuite, fie cele care doboară recorduri, oferă un spectacol fantastic pe cer, însă sunt periculoase. Doar în ultimele zile, peste 100 de oameni din India au fost loviți de fulger și au decedat.
- Te-ar putea interesa si:
- Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicienii germani. De şapte ori mai mic comparativ cu o...
- Un campion la mers pe sârmă a traversat Strâmtoarea Messina pe o coardă de nici 2 cm lățime. A...
- Un bărbat a intrat în Cartea Recordurilor pentru crearea celui mai înalt Turn Eiffel din beţe de...