coral pe moarte ocean

Oceanele lumii au absorbit energie echivalenta cu 3.6 miliarde de bombe atomice in doar 25 de ani. Cum a fost posibil

Temperatura oceanelor a fost mai ridicata in 2019 decat oricand altcandva in istoria documentata, potrivit unui nou studiu ce sustine ca incalzirea globala se accentueaza, scrie Daily Mail.

Temperatura globala medie a oceanelor a crescut in 2019 cu 0.075 grade Celsius fata de temperatura medie inregistrata intre 1981 si 2010. Pentru a incalzi oceanele la acest nivel e nevoie de o cantitate enorma de energie - 228 sextilioane de jouli.

Citeste si: Valurile de caldura strabat oceanele “ca incendiile”. Ce impact vor avea temperaturile extreme asupra planetei

Cercetatorii sustin ca aceasta cantitate e echivalenta cu 3.6 miliarde de explozii ale bombei atomice ce a fost aruncata asupra Hiroshimei, “Little Boy”.

“Bomba atomica de la Hiroshima a explodat cu o energie de 63.000.000.000.000 de jouli,” a declarat Lijing Cheng, conducatorul studiului si profesor in cadrul Centrului International pentru Clima si Stiinte ale Mediului in cadrul Academiei de Stiinte din China.

Citeste si: 300 de milioane de oameni si-ar putea pierde casele din cauza cresterii nivelului marii. Ce tari vor fi afectate

“Cantitatea de caldura pe care am bagat-o in oceane in ultimii 25 de ani e echivalentul a 3.6 miliarde de explozii a bombei atomice din Hiroshima,” a continuat el. “Incalzirea oceanelor e irefutabila si e inca o dovada a incalzirii globale.”

La studiul publicat in jurnalul Advances in Atmospheric Sciences au participat cercetatori americani si chinezi din 22 institutii.

Citeste si: 95% din cea mai veche gheata de mare din Arctic a disparut in doar 3 decenii. Cum arata fenomenul ingrijorator: VIDEO

Cercetatorii au comparat si schimbarile de temperatura intre 1955 si 1986 cu perioada 1987 - 2019 - cea din urma e cu 450% mai calda. Caldura se acumuleaza in ocean din cauza capacitatii vaste de caldura. Din anii 1970, 90% din caldura incalzirii globale a fost absorbita in oceane, in timp ce doar 4% a incalzit atmosfera si suprafata.

Te-ar putea interesa si:
Dispar ghețarii. Cantitatea de gheaţă pierdută începând din 1975, echivalentul unui bloc „de...
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
„Este aproape science fiction": Oamenii de ştiinţă spun că forma nucleului interior al Pământului...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...