E monstrul din Loch Ness real? Cercetatorii nu sunt chiar convinsi de existenta creaturii mitice, insa vor sa testeze lacul pentru a elucida in sfarsit misterul din Scotia.
Mii de oameni viziteaza Loch Ness anual, un lac ce se intinde pe o distanta de 35 km, cu o adancime maxima de 230 m. Legenda monstrului a aparut acum cateva sute de ani si continua pana astazi. Multe persoane cred cu adevarat in existenta creaturii, pe care o alinta Nessie.
Exista mai multe ipoteze cu privire la provenienta lui Nessie. Unii cred ca e un dinozar acvatic care a reusit sa supravietuiasca cataclismului ce a ucis toate celelalte specii mari de reptile acum milioane de ani.
Altii cred ca este un peste masiv, pe cand cativa indivizi sunt ferm convinsi ca Nessie e o specie cu totul aparte. Toate cele 3 variante par la fel de improbabile, insa cercetatorii sunt pregatiti sa demonstreze ca nu exista niciun monstru extraordinar in lacul scotian.
Ei vor folosi o metoda noua secventiala de testare a ADN-ului, care a fost folosita cu succes in cazul identificarii speciilor de rechin din ocean. Cercetatorii vor lua peste 300 de mostre din lac, la 3 adancimi diferite, dupa care vor compara ADN-ul din Loch Ness cu date pe care le detin deja. Vor compara mostrele din lac cu ADN de reptila, peste si cu mostre preluate din alte lacuri si mari, pentru a demonta si mitul conform caruia Nessie e o specie total aparte.
Cercetatorii nu sunt foarte increzatori ca vor gasi dovezi despre existenta monstrului, insa stiu ca vor avea mostre interesante despre biodiversitatea din Loch Ness.
“Cred ca vom gasi multe lucruri ce ar putea deveni stiri, insa e putin probabil ca vom gasi ceva ce ar putea explica mitul monstrului,” a spus conducatorul proiectului, Neil Gemmel, potrivit Live Science. El spera ca echipa va gasi noi specii in Loch Ness, asa cum au fost descoperite 4 noi specii de pastrav intr-un lac apropiat. “Daca ar fi doar o vanatoare de monstri, nu as participa.”
Gemmell este insa convinsa ca, in cazul in care nu vor gasi absolut nicio urma de Nessie, persoanele ce sustin mitul nu vor crede cercetatorii. Vor zice “Nessie se ascundea” sau “Nessie era plecata in vacanta” sau chiar “Nessie nu are ADN pentru ca e o creatura mitica sau un extraterestru”.