planeta pamant terra

O planeta acoperita de apa, un supercontinent si prima ninsoare. Prin ce schimbari a trecut Terra si cum arata acum 2.4 miliarde de ani

Pana recent, oamenii de stiinta credeau ca primele portiuni de pamant de pe Terra s-au ridicat treptat din apa acum miliarde de ani. Insa noi date demonstreaza ca aceasta ridicare a fost brusca, a avut loc in acelasi timp si a creat un supercontinent numit Kenorland.

Acum miliarde de ani, Pamantul era acoperit de ape calai, fara vreo urma de pamant la suprafata. Mai multe teorii au incercat sa explice modul in care s-au format continentele, insa noi dovezi indica faptul ca schimbarea a fost una brusca si a dat nastere unui supercontinent, Kenorland.

Inainte de acest eveniment, Terra avea o manta subtire, ce nu putea sprijini portiuni mari de pamant. Pe masura ce mantaua s-a racit, au aparut portiuni de uscat, s-a schimbat clima planetei si a aparut posibilitatea sustinerii primelor forme de viata.

Acum 2.7 miliarde de ani, Pamantul a format primul supercontinent, Kenorland, potrivit Daily Mail. Primele coliziuni de pamant au format lanturile muntoase si platourile. Aparitia pamantului a insemnat si ca lumina era reflectata inapoi in cosmos, proces ce a permis schimbarile climaterice, inclusiv, spun oamenii de stiinta, prima ninsoare din istoria planetei.

Citeste si: Studiu socant: Oamenii au reusit sa starpeasca majoritatea celorlalte forme de viata de pe Terra desi reprezinta mai putin de 1% din total

Acest fenomen a condus la Marele Eveniment de Oxigenare, un proces ce a avut loc acum 2.1 miliarde de ani, prin care atmosfera Pamantului a fost inundata de oxigen. Bacteriile simple ce traiau in apele calai ce dominau planeta au fost inlocuite de alte si ciuperci mai complexe.

Potrivit oamenilor de stiinta, acum 2.4 miliarde de dolari, aparitia pamantului din ape a dus la consumarea dioxidului de carbon din atmosfera, ceea ce a determinat o schimbare radicala in soarta planetei. Viata putea fi sustinata de conditiile mediului pe noul continent.

Citeste si: Imagini incredibile surprinse in China. Cum arata pestera misterioasa in care ar incapea 4 piramide

Acum 2.4 miliarde de ani, planeta era o sfera albastra, cu doar cativa nori. Primul continent nu avea vegetatie, asa ca putea reflecta lumina, ceea ce nu este posibil la acelasi nivel astazi. Motivul pentru care continentele apar inchise la culoare atunci cand sunt vazute din spatiu este faptul ca acestea sunt acoperite de vegetatie, lucru imposibil acum 2.4 miliarde de ani.

Te-ar putea interesa si:
Record mondial de lungime pentru un fulger. Ce distanță a parcurs
Încălzirea globală, responsabilă pentru fenomenele meteo extreme tot mai dese
Marea Britanie și Microsoft construiesc un supercomputer meteorologic. Va preconiza fenomenele...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...