In decembrie 2018, vulcanul Anak Krakatau din Indonezia s-a prabusit, ceea ce a dus la formarea unui tsunami ce a ucis peste 430 de persoane. Vulcanul a continuat sa emita cenusa in aer timp de o saptamana, ceea ce a creat un fenomen neobisnuit - o furtuna cu fulgere ce a durat 6 zile, scrie National Geographic.
Potrivit unui nou studiu din jurnalul Scientific Reports, aceasta furtuna vulcanica a fost ajutata si de apa de mare vaporizata ce s-a transformat in gheata in fumul din vulcan, ce a dus la 100.000 de fulgere in doar 6 zile.
“M-a dat pe spate numarul de fulgere,” a declarat Andrew Prata, conducatorul studiului si cercetator in cadrul Centrului de Supercomputere din Barcelona. In cel mai activ punct, furtuna vulcanica a dus la 72 de fulgere pe minut.
Citeste si: O stagiara NASA a descoperit un nou tip de aurora boreala “bizara si neprevazuta”
Vulcanologii incep sa inteleaga ce a cauzat fenomenul. “Trebuie sa ne gandim la nivel macro despre intregul spectru al modurilor de eruptii...sa folosim fulgerele intr-un mod semnificativ,” a declarat Alexa Van eaton, vulcanolog din cadrul Obsrevatorului de Vulcane din Centrului Geologic din SUA.
In eruptiile vulcanice, cenusa are un rol foarte important. Aceste fragmente mici se formeaza prindilatarea rapida a gazelor in magma. Cu cat emisiile de fum au mai multa cenusa, cu atat exista riscul ca particulele sa se ciocneasca in nori, ceea ce creste incarcatura, ce poate duce la fulgere.
Citeste si: Strategia de 3,5 miliarde de dolari prin care NASA ar putea neutraliza supervulcanul care ameninta omenirea
Cercetatorii cred ca si gheata are un rol important in astfel de fenomene. Daca emisiile de fum se ridica la nivelul la care se poate forma gheata, rata de fulgere si intensitatea cresc semnificativ.
- Te-ar putea interesa si:
- Pompei - Arheologii au descoperit scheletele a două noi victime ale erupţiei Vezuviului
- Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a intrat în faza de erupție după o pauză de 38 de...
- Cum a apărut fenomenul de "zăpadă sângerie" în Munții Alpi și ce îi îngrijorează pe oamenii de...