Chiar daca sunt obiecte neanimate, dunele de nisip pot “comunica” una cu cealalta, potrivit unei echipe de cercetatori din cadrul Universitatea din Cambridge, ce a descoperit ca interactioneaza intre ele si isi resping “vecinii” aflati in aval, scrie Phys.org.
Cercetatorii au creat o “pista de curse” experimentala in care doua dune de nisip identice au avut un punct de pornire in care erau foarte apropiate, insa s-au indepartat treptat. Aceasta interactiune e controlata de vartejuri ce provin de la duna aflata in amonte, ce impinge duna din aval.
Citeste si: Stiai? Motivul pentru care fluviul Nil curge spre nord
Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Physical Review Letters si sunt extrem de importante pentru explicarea migratiei dunelor, ce ameninta infrastructuri si creste desertificarea.
Atunci cand un morman de nisip e expus la vant sau apa, formeaza o duna si incepe sa se miste in aval, in concordanta cu fluxul. Dunele de nisip, fie in desert, fie pe fundul oceanelor, apar de cele mai multe ori in grupuri mari.
Viteza unei dune depinde de marimea ei - dunele mai mici se misca mai repede, cele mari mai incet - insa nu se stia pana acum cum interactioneaza sau “comunica”.
Citeste si: Resursa imensa de energie sau bomba cu ceas: ce au descoperit cercetatorii in Marea Chinei de Est
Initial, duna din fata se misca mai repede, insa pe masura ce experimentul a continuat, cele doua dune au inceput sa se miste la aceeasi viteza. Cel mai important aspect e faptul ca duna din fata genereaza vartejuri catre cea din spate si o impinge treptat. La finalul experimentului, dunele se aflau in directii opuse ale “pistei”.
- Te-ar putea interesa si:
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică...