O explozie glaciară, care a declanșat o inundație letală în Himalaya la sfârșitul săptămânii trecute, a fost un dezastru care era de așteptat să se întâmple într-o regiune transformată de schimbările climatice, dar și de dezvoltarea necontrolată a infrastructurii, spun experții.
Asia găzduiește unele dintre cele mai mari căi navigabile din lume, de la Gange și Indus în India până la Yangtze și Mekong originare din China, care se întind pe mii de kilometri. Acestea susțin mijloacele de trai ale unui număr mare de fermieri și pescari și furnizează apă potabilă pentru miliarde de oameni. Din păcate, însă, ele au fost supuse unei presiuni fără precedent în ultimii ani.
Temperaturile mai ridicate fac ca ghețarii care alimentează râurile să se micșoreze, amenințând aprovizionarea cu apă și, de asemenea, cresc șansele de alunecări de teren și inundații, în timp ce experții dau vina pe construirea barajului și pe poluare pentru deteriorarea ecosistemelor fragile.
"Râurile sunt cu adevărat expuse riscului din cauza proiectelor de dezvoltare, a deversării deșeurilor solide și a deșeurilor lichide, a exploatării nisipului și a pietrelor", a declarat pentru AFP Himanshu Thakkar, de la Rețeaua Asiei de Sud pentru Baraje, Râuri și Oameni.
Citeşte şi: Timpul trece mai repede acum decât orice moment din ultimii 50 de ani. Cum explică cercetătorii fenomenul
Ce a declanșat dezastrul din India?
Dezastrul din India a fost declanșat, aparent, de o explozie glaciară, care a dezlănțuit un val de apă, ce s-a revasat peste o vale din statul Uttarakhand, distrugând poduri și drumuri și lovind două centrale hidroelectrice. Zeci de persoane au fost ucise și alte peste 170 sunt dispărute după accidentul de pe râul Dhauliganga, care se alimentează în Gange.
Nu este încă clar ce a deteriorat ghețarul, declanșând accidentul, dar există suspiciuni că motivul ar fi construcția de proiecte hidroenergetice - într-o zonă care este extrem de activă seismic.
"Această zonă este predispusă la vulnerabilitate, nu este adecvată pentru acest tip de dezvoltare hidroenergetică bara cu bară", a spus Himanshu.
Se pare că acest accident ar fi doar începutul.
Un studiu major din 2019 a sugerat că ghețarii din Himalaya s-au topit de două ori mai repede de la începutul secolului decât în cei 25 de ani anteriori.
„Impactul schimbărilor climatice în Himalaya este real”, a declarat Benjamin P. Horton, directorul Observatorului Pământului din Singapore.
În ultimii ani au existat alte dezastre de inundații în regiune. În 2013, aproximativ 6.000 de oameni au murit când inundațiile fulgerătoare și alunecările de teren au măturat sate întregi din Uttarakhand, în timp ce râurile umflate de ploile musonice se revărsau.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Schimbările climatice provoacă mai multe modificări în ceea ce priveşte precipitaţiile şi taifunuri...