Oceanele acopera o parte semnificativa a Pamantului, inclusiv cel mai lung lant muntos de pe planeta si “podurile” antice pe care le-au traversat oamenii pentru a ajunge pe alte continente. Toate acestea au fost dezvaluite intr-o simulare NASA ce demonstreaza cum ar arata planeta daca ar seca oceanele, scrie Business Insider.
In 2008, NASA a lansat un video prin care simula cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele, realizat de fizicianul si animatorul Horace Mitchell.
Citeste si: Cum va arata Pamantul in doar 9 ani din cauza celor aproape 60.000 de sateliti ce urmeaza sa fie lansati
Acum, cercetatorul planetar James O’Donoghue (ce lucreaza in cadrul Agentiei de Explorare Aerospatiala din Japonia) a editat video-ul pentru a oferit mai multe detalii despre momentul in care trei cincimi din suprafata planetei e dezvaluita.
Pe masura ce oceanele incep sa piarda din apa, primele forme masive de relief ce apar sunt marginile subacvatice ale continentelor. Acestea includ o parte din “podurile” pe care oamenii din trecut le-au folosit pentru a migra de pe un continent pe altul.
Citeste si: Fenomen prezis de Einstein, observat in sfarsit de astronomi: o stea trage dupa ea spatiu-timp
In urma cu zeci de mii de ani, stramosii nostri puteau ajunge pe jos din Europa in Marea Birtanie, din Siberia in Alaska si din Australia pe insulele ce o inconjoara acum.
“Cand a avut loc ultima epoca de gheata, o parte semnificativa din apa oceanelor era prinsa pe post de gheata la Polii planetei. De aceea existau aceste poduri de terem,” a declarat O’Donoghue.
Atunci cand apa scade cu 2.000-3.000 m, animatia arata si cel mai lung lant muntos de pe planeta, ce are o lungime de 60.000 km si se afla in proportie de 90% sub apa.
La o scurgere de 6.000 de m, aproape toata apa oceanelor s-a evaporat, insa sunt necesari inca 5.000 de m pentru a dezvalui cel mai adanc loc de la planeta, Groapa Marianelor.
- Te-ar putea interesa si:
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- Ce au descoperit oamenii de știință în adâncurile oceanului. „Este important să ştim cine locuieşte...