pamantul cu ocean

Cea mai mare gaura in stratul de ozon descoperita vreodata deasupra Arcticului a disparut brusc. Ce ar fi putut cauza fenomenul bizar

pamantul cu ocean

Cea mai mare gaura in stratul de ozon observata pana acum deasupra Polului Nord a disparut la fel de repede cum s-a format, scrie Daily Mail.

Gaura s-a format la inceputul acestui an si a atins marimea maxima in luna martie, insa acum a disparut. Cercetatori din cadrul Serviciului Cpernicus de Monitorizare a Atmosferei cred ca gaura s-a format din cauza unui vortex polar neobisnuit de puternic, ce ar fi putut explica cresterea neobisnuita, potrivit CNN.

Citeste si: Fenomen nemaivazut de 60 de ani a revenit in timpul pandemiei COVID-19. Cum arata plajele din Acapulco

In mod obisnuit, temperaturile deasupra Arcticului nu sunt la fel de scazute precum cele deasupra Antarcticii, asa ca gaurile de sezon din stratul de ozon sunt rare, in timp ce la Polul Sud sunt un fenomen anual.

Citeste si: Marimea impresionanta a unui continent pierdut, descoperita de cercetatori in mostre de diamante. Unde s-a aflat

“E foarte neobisnuit ca o scurgere atat de mare de ozon sa aiba loc in emisfera de nord, insa vortexul polar din acest an a fost neobisnuit de puternic si persistent si temperaturile erau destul de mici pentru a permite formarea norilor stratosferici polari pentru mai multe luni,” a declarat Antje Inness, din cadrul Copernicus, pentru Euro News.

Ce ar fi cauzat disparitia gaurii din stratul de ozon deasupra Polului Nord

Unii au sugerat ca disparitia brusca a gaurii din stratul de ozon a fost cauzata de reducerea accentuata a poluarii din aer ca urmare a pandemiei COVID-19, insa echipa Copernicus respinge aceasta idee.

Citeste si: Transformare spectaculoasa! Cum arata Pamantul acum 1.5 miliarde de ani

“COVID-19 si carantina probabil nu au nicio legatura cu aceasta situatie,” a scris echipa pe Twitter. “A fost cauzata de un vortex polar neobisnuit de puternic si lung si nu are legatura cu schimbarea in calitate aerului.”

Citeste si: Cand ar fi avut loc prima miscare a placilor tectonice. Cercetatorii au o noua teorie

Echipa Copernicus crede ca disparitia brusca a gaurii din stratul de ozon deasupra Arcticului a fost cauzata, cel mai probabil, de cresterea temperaturii in vortex (in timpul unui val de caldura cu 36 de grade Fahrenheit mai cald decat in mod obisnuit) ce il forteaza sa se amestece cu aerul bogat in ozon din atmosfera.

Te-ar putea interesa si:
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul Bennu ar lovi Pământul în 2182? Oamenii de ştiinţă estimează...
O „super-Terra" care ar putea întreţine viaţa, descoperită de oamenii de ştiinţă. „O bucurie uriaşă”

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...