Cercetatorii europeni considera ca acum pot descrie cu acuratete motivul pentru care Polul Nord Magnetic se muta, scrie BBC News.
Polul Nord Magnetic s-a miscat foarte repede in ultimii ani, din Canada spre Siberia. Potrivit unei echipe conduse de experti din cadrul Universitatii Leeds, fenomenul e explicat prin competitia intre doua “pete” magnetice, aflate la marginea nucleului exterior al Pamantului.
Citeste si: Schimbare nemaivazuta de 10.000 de ani, detectata in oceane. Cum ar putea schimba intreaga lume
Schimbarea fluxului materialului topit in interiorul planetei a schimbat puterea regiunilor aflate la suprafata, de flux magnetic negativ.
“Aceasta schimbare a tiparului fluxului a fost slabit in regiunea de sub Canada si a crescut foarte putin puterea regiunii de sub Siberia,” a explicat dr. Phil Livermore.
“Din acest motiv, Polul Nord si-a mutat pozitia istorica de deasupra Arcticului Canadian si a trecut de Linia Internationala a Datei. Rusia de nord castiga “razboiul”, daca vreti sa spunem asa,” a continuat el.
Varful Pamantului are trei poli - unul geografic, unde se afla axa planetei, unul geomagnetic si Polul Nord Magnetic. Miscarea celui din urma a fortat Centrul National de Date Geofizice din SUA si Centrul Geologic din Marea Britanie sa lanseze un nou Modul al Pamantului Magnetic anul trecut.
- Te-ar putea interesa si:
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- Astronomii au detectat cea mai strălucitoare exoplanetă, LTT9779B, la peste 260 de ani-lumină de...
- NASA a descoperit o planetă asemănătoare cu Pământul. Telescopul James Webb a cules primele...