In vestul Australiei, roci ce s-au format in urma cu 3 miliarde de ani le ofera geologilor dovezi despre primele momente importante in evolutia planetei noastre, precum primele miscari ale placilor tectonice, scrie National Geographic.
Potrivit unui studiu din jurnalul Science Advances, rocile s-au format atunci cand magma a iesit la suprafata unui ocean disparut. Prin examinarea acestor roci, expertii au concluzionat ca, in urma cu 3.2 miliarde de ani, regiunea in care au fost gasite se misca la o viteza similara cu placile tectonice de azi.
Studiul indica un inceput cu 500 de ani mai vechi al miscarii placilor tectonice decat s-a crezit pana acum.
“E o dovada de necontestat,” a declarat Annie Bauer, biochimist in cadrul Universitatii Wisconsin-Madison, ce nu a participat la studiu. “E cea mai importanta dovada pe care am fi putut s-o gasim.”
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
Expertii cred ca, acum miliarde de ani, Terra era formata dintr-o singura crusta - similara cu suprafata Marte - ce s-a fracturat la un moment dat, ce a dus la formarea placilor tectonice.
Procesul de miscare al placilor tectonice duce la crearea celor mai impresionante forme de relief, de la munti, bazine si chiar si eruptii vulcanice.
- Te-ar putea interesa si:
- NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
- Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul Bennu ar lovi Pământul în 2182? Oamenii de ştiinţă estimează...
- O „super-Terra" care ar putea întreţine viaţa, descoperită de oamenii de ştiinţă. „O bucurie uriaşă”