Cunoscuta drept “Ultima arie de gheata”, zona inghetata se extinde pe o arie de peste 2.000 km dincolo de coasta de nord a Groenlandei pana la Arhipelagul Arctic al Canadei. Gheata de aici are o vechime de cel putin 5 ani si o grosime de 4 m, scrie LiveScience.
Din pacate, aceasta zona robusta de gheata nu e atat de stabila pe cat se credea si dispare mult mai repede decat s-ar fi asteptat expertii. De fapt, Ultima arie de gheata dispare de doua ori mai rapid decat gheata mai noua si mai subtire din Arctic, potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul Geophysical Research Letters.
Citeste si: Imaginea reala a temperaturilor extreme. Cum arata fenomenul alarmant in Groelanda: FOTO
“Gheata din centrul Arcticului are intre 2 si 3 ani, si gheata cu adevarat veche e in Ultima arie de gheata,” a declarat Kent Moore, conducatorul studiului si profesor in cadrul Universitatii din Toronto.
Citeste si: Fenomen alarmant. 2 miliarde de tone de gheata topita intr-o zi
Stratul de gheata marina din Arctic creste si scade in functie de sezon, insa in ultimii ani s-a observat o extindere din ce in ce mai redusa, indiferent de anotimp. In 2019, maximul a fost atins pe 13 martie, cu 15 milioane de km patrati, insa aria acoperita e mult mai mica decat in ceilalti 40 de ani, potrivit Centrului National de Zapada si Gheata din SUA.
Potrivit NASA, cel mai mic nivel a fost atins pe 18 septembrie, cu 4 milioane de km patrati, un nivel similar cu 2007 si 2016, cele mai mici din anii 1970.
Modelele climatice prezic ca majoritatea ghetii din afara Ultimei arii de gheata o sa dispara de tot in urmatoarele decenii, lasand in urma o mica zona pe care se pot refugia animalele ce depind de gheata marina pentru a supravieui - foci, ursi polari etc.
Citeste si: Raport oficial: Incalzirea globala accelerata va devasta omenirea pana in 2050
Din cauza incalzirii globale, in doar 35 de ani, gheata marina din zona Arcticului a pierdut 95% din masa, potrivit unui studiu publicat in Advancing Earth and Space Science, scrie Daily Mail, o pierdere masiva pentru ecosistemul local.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului