Compania farmaceutică americană Moderna va solicita aprobarea utilizării vaccinului său împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi şase ani, după ce studiile clinice au arătat că vaccinul său este sigur şi a produs un răspuns puternic imunitar la această grupă de vârstă, relatează AFP și Agerpres.
Două doze a 25 de micrograme administrate copiilor din această grupă de vârstă au generat niveluri de anticorpi similare cu nivelurile atinse în urma administrării a două doze de 100 de micrograme la tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.
Pe baza acestor date, Moderna a declarat că va depune cereri de autorizare la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi la alte autorităţi de reglementare în săptămânile următoare.
Citește și: Studiu: Efectele secundare ale vaccinurilor bazate pe ARNm sunt „uşoare şi temporare”
Rezultatele "sunt o veste bună pentru părinţii copiilor cu vârsta sub şase ani. Acum avem date clinice despre performanţa vaccinului nostru la copiii de şase luni până la adulţii mai în vârstă", a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel.
Studiul a fost făcut pe 11.400 de copii
Moderna a constatat însă o eficacitate relativ scăzută a vaccinului său împotriva infecţiilor, în condiţiile în care studiile sale clinice au fost realizate în timpul valului de cazuri provocat de varianta Omicron de coronavirus.
Eficacitatea vaccinului la copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi doi ani a fost de 43,7% şi de 37,5% la cei cu vârsta cuprinsă între doi şi şase ani.
Moderna, care afirmă că aceste niveluri sunt similare cu cele observate la adulţi, evaluează administrarea unei a treia doze pentru a creşte aceste niveluri.
La studiu au participat 11.700 de copii din Statele Unite şi Canada, dintre care 4.200 cu vârsta între doi şi şase ani şi 2.500 cu vârsta între şase luni şi doi ani.
Moderna a precizat că, după consultări cu FDA, va solicita, de asemenea, aprobarea a două doze de 50 de micrograme pentru copiii cu vârsta cuprinsă între şase şi 11 ani, şi îşi va actualiza cererea de aprobare pentru copiii între 12 şi 17 ani.d
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19