Mii de tone de substanțe chimice periculoase de la Azovstal s-ar putea scurge, provocând dispariția totală a vieții din Marea Azov, afectând chiar și Marea Mediterană și Marea Neagră, avertizează experții.
Oțelăria Azovstal deține zeci de mii de tone de hidrogen sulfurat, iar primarul orașului Mariupol a spus că bombardamentul armatei ruse ar putea provoca o scurgere uriașă. Acesta descrie posibila scurgere drept o „catastrofă de mediu de clasă mondială”, deoarece va „ucide fauna Mării Azov”, care poate ajunge în Marea Mediterană și Marea Neagră.
Vadym Boichenko, primarul Mariupolului, oraș distrus de război, a spus că bombardarea uzinei siderurgice Azovstal, care deține zeci de mii de tone de soluție concentrată de hidrogen sulfurat, ar putea provoca o scurgere catastrofală. Primarul a cerut experților Națiunilor Unite ajutor pentru a preveni amenințarea climatică, potrivit unui post tv de Ucraina.
„Scurgerea acestui lichid va ucide complet flora și fauna Mării Azov. Apoi substanțele periculoase pot pătrunde în Marea Neagră și în Marea Mediterană", a transmis edilul, conform Daily Mail.
Boicenko crede că Rusia încearcă să creeze un „ghetou” în Mariupol și că alimentarea cu apă contaminată cu substanțe chimice ar provoca un alt tip de criză pentru Ucraina.
Comandantul rezistenței de la Azovstal refuză să se predea
18.05.2022 Азовсталь
— Bohdan Krotevych (@BohdanKrotevych) May 18, 2022
Боротьба триває pic.twitter.com/6tsi4uXypz
Trupele ruse au invadat Ucraina în 24 februarie, iar combinatul a fost luat cu asalt în 19 aprilie. Apărătorii Mariupolului, care au rezistat două luni în uriașa oțelărie Azovstal, au devenit simbolul rezistenței în fața invaziei ruse.
Ministerul rus al apărării a anunțat joi dimineață, 19 mai, că 1.730 de luptători s-au predat din uzina Azovstal începând de luni. Rușii spun că 771 de soldați s-au predat în ultimele 24 de ore. 80 au fost răniți.
Comandantul rezistenței de la Azovstal refuză să se predea. Miercuri, 18 mai, Bohdan Krotevici a postat pe Twitter o fotografie cu el în interiorul uzinei, imaginea fiind însoțită de mesajul "Lupta continuă".
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia. 83 dintre ele sunt într-o singură ţară
- Un nou studiu a arătat că apa îmbuteliată conţine sute de mii de particule de plastic pe litru