poluarea apelor cu plastic

Mii de tone de plastic ajung anual în Marea Mediterană. 84% din acestea sfârșesc pe plaje

Poluarea apelor cu plastic/ Shutterstock

Aproximativ 3.760 de tone de plastic plutesc în Marea Mediterană, conform unui model dezvoltat de o echipă de cercetători greci cu scopul de a monitoriza rutele şi destinaţiile acestui material ajuns în ape, mnotează Agerpres.

Studiul publicat  în "Frontiers in Marine Science"  a constatat că în Marea Mediterană ''plutesc în prezent un număr impresionant de micro şi macroparticule de plastic''.

Potrivit modelului aplicat, cantitatea totală de materiale plastice care se îndreaptă anual spre această mare este de aproximativ 17.600 de tone, dintre care 3.760 plutesc în prezent în apele ei.

Citește și: Agenția Europeană de Mediu avertizează: Europa Centrală și de Est înregistrează un nivel inacceptabil de poluare

Din totalul materialelor plastice care ajung în această mare, 84% sfârşesc pe plaje, iar restul de 16% rămân în coloana de apă sau pe solul marin.

Producţia globală de plastic a crescut în fiecare an începând din anii '50, în 2019 fiind produse 368 de milioane de tone, şi se estimează că peste 250.000 de tone de deşeuri de plastic plutesc în prezent în oceanele lumii.

Marea Mediterană este considerată un punct de interes în ceea ce priveşte poluarea cu plastic, probabil ca urmare a coastelor sale dens populate, a pescuitului, transportului maritim, turismului şi fluxului limitat al apelor de suprafaţă către Oceanul Atlantic.

Citește și: Cum influențează calitatea aerului din birouri sănătatea angajaţilor. Descoperirile oamenilor de știință sunt îngrijorătoare

Surse de microparticule de plastic - precum staţiile de epurare - au fost identificate în principal în apropierea oraşelor metropolitane şi a zonelor foarte populate de pe coastele Franţei, Spaniei şi Italiei.

Cele mai mari fragmente de microplastic (sub 5 mm) au fost găsite în zone cu cantităţi mari de ape uzate netratate, cum ar fi coastele Greciei şi Turciei. La rândul lor, fragmentele de macroplastic (peste 5 mm) erau abundente în zone cu o contribuţie importantă a râurilor, precum coastele Algeriei, Albaniei şi Turciei şi în apropierea oraşelor metropolitane şi a coastelor foarte populate, cum ar fi cele ale Spaniei, Franţei şi Italiei.

Foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:
Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică
Marea Mediterană a pierdut 70% din apă în urmă cu 5,5 milioane de ani
New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...