Mai mult de 200 de milioane de oameni sunt infectati cu malarie in fiecare an si boala cauzeaza moartea a jumatate de milion de indivizi anual, majoritatea cazurilor fiind copii sub 5 ani. Inca nu exista un vaccin ce poate lupta impotriva malariei, insa cercetatorii spera ca studiul genetic despre modul in care a devenit boala fatala pentru oameni poate ajuta medicina sa gaseasca un leac permanent pentru una dintre cele mai periculoase infectii din istorie.
Studiul, condus de cercetatori de la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, a comparat 7 tipuri de malarie, potrivit BBC. Tipul de malarie cu care ne confruntam astazi a deviat de trunchiul comun al bolii si a inceput sa evolueze separat acum 50.000 de ani.
Devierea a fost posibila din cauza unei mutatii ce a permis malariei sa infecteze celulele rosii umane. Cel mai periculos tip de malarie este Plasmodium falciparum si infecteaza oamenii prin intermediul muscatorii femelei speciei de tantar Anopheles, insa alte specii pot transmite boala si rudelor noastre apropiate - cimpanzeii si gorilele.
Cercetatorii au studiat cateva specimene de primate dintr-un sanctuar in Gabon si au observat un fundal parazitologic semnificativ in sangele lor, ceea ce le-a permis sa inteleaga evolutia bolii. “Nu avem fosile pentru a urmari istoria parazitului,” a declarat dr. Berriman, unul dintre conducatorii studiului.
Chiar daca boala fatala s-a desprins de trunchiul comun in urma cu 50.000 de ani, Plasmodium falciparum a devenit un parazit specific uman in urma cu doar 3.000 - 4.000 de ani in urma.
“Expansiunea recenta a oamenilor moderni a creat caminul propice pentru evolutia ireversibila a parazitului in forma specifica oamenilor,” a explicat dr. Berriman. Cercetatorii spera ca acest studiu le va oferi oportunitatea sa afle mai multe detalii despre evolutia malariei pentru a putea gasi un vaccin ce poate salva vietile a milioane de oameni anual.
- Te-ar putea interesa si:
- Malaria, “oprita complet” de un microb descoperit recent. Ce creatura il poarta