Lupta dintre antioxidanti si radicalii liberi este un subiect larg dezbatut in medicina, insa ultimele studii demonstreaza ca excesul de suplimente cu vitamine creste riscul aparitiei unor boli precum cancerul.
Radicalii liberi sunt substante chimice care apar in momentul in care organismul nostru produce energie sau in timpul expunerii la factori externi precum fumul de tigara sau pesticidele. De cand au fost descoperiti acum mai bine de jumatate de secol, numeroase studii au incercat sa inteleaga exact modul in care functioneaza.
Concluzia? Radicalii liberi fac parte din procesul de imbatranire a corpului, dar sunt indispensabili pentru supravietuirea noastra. Fara radicali liberi, sistemul nostru imunitar ar avea de suferit, iar celulele noastre ar continua sa se multiplice fara control, asa cum se intampla in cazul cancerului.
Citeste si: Remediu inedit pentru tratarea glaucomului, gasit in aripile unui fluture
Daca exista un exces de radicali liberi in corp, acestia ataca celulele si conduc la imbatranirea lor prematura. O modalitate de a “lupta” impotriva radicalilor liberi care s-a bucurat de popularitate in ultima perioada este consumul de suplimente cu vitamine, pentru ca acestea contin antioxidanti.
Aceste molecule inhiba oxidizarea altor molecule si, sustin unii, pot neutraliza radicalii liberi, incetinind astfel procesul de imbatranire. Mai mult, conform unor teorii, consumul accentuat de suplimente cu vitamine poate preveni aparitia cancerului.
Numeroase studii au demonstrat insa faptul ca un consum accentuat de suplimente cu vitamine au un efect complet opus si pot creste riscul aparitiei cancerului cu pana la 17%, relateaza BBC. Unul dintre cei mai mari sustinatori ai suplimentelor cu vitamina C, Linus Pauling, a murit de cancer de prostata dupa decenii intregi in care a consumat suplimentele la micul dejun.
Citeste si: Viagra, efect socant asupra cancerului. Ce au descoperit cercetatorii
Problema cu suplimentele cu vitamine luate fara acordul medicului este faptul ca introduc in corp substante de care acesta nu are nevoie. Antioxidantii in plus sunt pur si simplu eliminati, pentru ca nu sunt necesari pentru corp. Desi antioxidantii pot neutraliza radicalii liberi, prin aceasta neutralizare ei devin la randul lor radicali liberi.
In cazul in care exista deficiente de vitamine sau substante in corp, un medic poate prescrie doza recomandata de suplimente. Daca acestea sunt luate fara aviz medical, doar pentru a inceta procesul de imbatranire, pot avea efecte devastatoare asupra corpului si pot conduce la cresterea probabilitatii aparitiei cancerului.
Citeste si: Declaratie alarmanta din industria farmaceutica: "Ne ajuta afacerea daca vindecam pacientii?"
Consumul excesiv de suplimente cu vitamine nu este un leac pentru imbatranire sau eradicare a radicalilor liberi. Corpul uman este capabil de propria recalibrare a substantelor, iar in cazul in care apare o dereglare, un medic poate oferi o solutie care sa nu va puna viata in pericol.
- Te-ar putea interesa si:
- Persoanele sănătoase pot avea de suferit dacă iau suplimente cu ulei de pește. Concluziile unui...
- Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila...
- 5 semne că îți lipsesc din organism vitamine și minerale esențiale. Surse naturale din care să-ți...