Cand vine vorba de alergat pe distante lungi, rezistenta oamenilor e impresionanta. Chiar daca parem construiti sa alergam maratoane, cercetatorii s-au intrebat de ce avem aceasta capacitate inedita. Un nou studiu a gasit un posibil raspuns: mutatia genetica.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din California, San Diego, stramosii nostri au suferit o mutatie a genei CMHA acum 2-3 milioane de ani. Disparitia genei le-a permis sa migreze treptat de la ecosisteme forestiere la savana africana.
Schimbarea mediului a insemnat si o schimbare a stilului de viata. Stramosii nostri s-au transformat treptat in vanatori si culegatori si lipsa genei CMHA a ajutat, potrivit Daily Mail.
Schimbarea a avut loc in perioada Homo genus, ce au beneficiat de pe urma schimbarilor fizice produse de lipsa genei, de la picioare mai lungi, la muschi mai dezvoltati. Rudele noastre cele mai apropiate, cimpanzeii, au in continuare gena CMHA.
Studiul a fost realizat pe soareci, pentru a vedea exact cum influenteaza mutatia CMHA rezistenta. Soarecii fara gena erau mai rapizi si puteau alerga pentru mai mult timp, ceea ce demonstreaza importanta CMHA.
Lipsa genei ne-a facut alergatori mai buni si a ajutat la evolutia noastra, insa schimbarea are si neajunsuri. E posibil ca aceasta mutatie sa fie responsabila pentru cresterea riscului aparitiei anumitor tipuri de cancer si diabet.
- Te-ar putea interesa si:
- Obiceiul zilnic care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ce au descoperit cercetătorii...
- Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai...
- Studiu: Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „aproape înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare