Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni nu cresc în greutate deși par să mănânce mult? Răspunsul ar putea tine de mai mulți factori, inclusiv de percepție, scrie LiveScience.
Potrivit lui Katheleen Melanson, profesor de nutriție din cadrul Universității din Rhode Island, există mai multe răspunsuri pentru care unii oameni ce mănâncă mult nu cresc în greutate.
De ce unele persoane nu cresc în greutate chiar dacă mănâncă mult
“Sunt implicați factori genetici, nutriționali și chiar și de comportament,” a declarat Melanson. “Și importanța fiecărui factor pentru fiecare individ variază.”
Unul dintre cei mai importanți factori e legat de percepție. Mulți oameni ce par să mănânce mai mult consumă, de fapt, o cantitate potrivită de calorii. Dacă cineva mănâncă înghețată în fiecare zi, e posibil să consume mai puține calorii seara sau să nu apeleze la alte gustări.
“Dacă ai măsura caloriile acestor oameni, s-ar putea să nu mănânce la fel de mult pe cât crezi,” a declarat Frank Greenway, director în cadrul Centrului de cercetare biomedicală Pennington. “Doar că mănâncă alimente cu multe calorii atunci când mănâncă; lucruri pe care alții le consumă în exces.”
Activitatea fizică joacă și ea un rol important și nu doar când vorbim de mersul la sală. “Unii oameni se mișcă mai mult, chiar dacă nu sunt atleți,” a continuat Melanson. Orice mișcare în plus, de la urcatul pe scări la mersul pe jos, poate afecta luatul în greutate.
Deși nu există nicio dovadă clară ce sugerează că unii oameni se nasc cu abilitatea de a arde mai multe calorii decât alții, ar putea exista diferențe fiziologice privind capacitatea de a modera numărul de calorii consumate, fără să simtă că renunță la unele alimente.
Mecanismul de reglare implicat în apetitul alimentar ar putea fi mai sensibil în cazul unor indivizi. Un hormon important implicat în acest sistem e leptina, ce reglează câtă mâncare vrem să mâncam pe o perioadă lungă de timp.
O persoană cu un sistem mai sensibil ar putea simți nevoia să mănânce mai mult într-o zi, după care va mânca moderat în următoarea perioadă.
“Își recalibrează automat echilibrul de energie pentru că sistemul de semnal al apetitului spune ‘okay, avem destulă energie’,” a continuat Melanson.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
- Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt...