Pana acum, 564 de oameni au fost in spatiu, dintre care doar 65 femei, desi prima femeie in spatiu, Valentina Tereshkova, a ajuns pe orbita in 1963. Cercetatorii au studiat efectele spatiului cosmic asupra corpului uman si au observat ca misiunile afecteaza diferit corpul femeilor si al barbatilor, scrie BBC News.
Pe 18 octombrie, NASA a organizat prima iesire in spatiu compusa doar din astronaute, dupa ce prima femeie din SUA in spatiu a fost Sally Ride, in anul 1983. La acea vreme, Ride a fost intrebata daca isi va lua produse cosmetice cu ea si daca a plans cand au fost probleme in simulatorul de zbor.
Adaptarea la spatiu e similara pentru barbati si femei, insa exista cateva diferente
Dr. ginecolog Vasha Jain, din cadrul Centrului de sanatate reproductiva MRC, din Universitatea din Edinburgh, a studiat sanatatea femeilor in spatiu alaturi de NASA si, potrivit ei, spatiul cosmic afecteaza barbatii si femeile in moduri diferite.
“Adapatarea totala la mediul din spatiu e aproape la fel pentru barbati si femei, insa exista cateva diferente,” a declarat ea pentru BBC News. “Femeile au o probabilitate mai mare sa se simta rau atunci cand intra in spatiu, barbatii au o probabilitate mai mare sa se simta rau atunci cand se intorc pe Pamant.”
“Barbatii au mai multe probleme cu vederea si auzul atunci cand se intorc din spatiu, ceea ce nu se intampla in cazul femeilor,” a continuat Jain. “Cand se intorc femeile, au probleme cu tensiunea, asa ca se simt slabite."
Citeste si: NASA a dezvaluit noul costum pentru astronauti, cel mai puternic de pana acum. Cum arata
"Asa ca exista cateva diferente subtile si nu stim daca au legatura cu diferentele hormonale sau cu schimbarile fizice ce au loc. Si, pe termen lung, intelegerea acestor diferente ne va ajuta sa stim mai multe despre sanatatea umana pe Terra.”
Potrivit lui Jain, schimbarile ce au loc in corpul uman, indiferent de gen, seamana cu o imbatranire accelerata. Masa osoasa se pierde si nu e recuperata total la intoarcerea pe Terra, in ciuda programelor complexe pentru astronauti.
Citeste si: Cum a supravietuit Alexei Leonov, primul om ce a pasit in spatiu, misiunii periculoase
Pana in acest moment, nu exista studii axate pe modul in care spatiul afecteaza fertilitatea pe termen lung. In cazul barbatilor, “calitatea si cantitate spermei au scazut dupa o misiune in spatiu, insa sperma se regenereaza inapoi pe Terra”, asa ca nu exista efecte pe termen lung. In cazul femeilor, nu au fost efectuate destul de multe studii, insa astronauti de ambele genuri au avut copii dupa misiuni in spatiu.
- Te-ar putea interesa si:
- Primul satelit din lemn, LignoSat, lansat în spaţiu. Ce urmăresc cercetătorii
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”