Katalin Kariko şi Drew Weissman a fost desemnaţi luni laureaţii premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2023, potrivit nobelprize.org.
Katalin Kariko (Ungaria) şi Drew Weissman (SUA) au fost recompensaţi pentru ''descoperirile lor despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager eficiente împotriva COVID-19'', a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia, transmite Agerpres.
Descoperirile celor doi laureaţi ai Premiului Nobel au fost esenţiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a început în 2020.
Prin descoperirile lor revoluţionare, care au schimbat în mod fundamental înţelegerea noastră despre modul în care ARNm interacţionează cu sistemul nostru imunitar, laureaţii au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane din epoca modernă, potrivit Institutului Karolinska.
Cine sunt laureaţii
Katalin Karikó s-a născut în 1955 în Szolnok, Ungaria. Şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Szeged în 1982 şi a efectuat cercetări postdoctorale la Academia Maghiară de Ştiinţe din Szeged până în 1985. Au urmat cele de la Universitatea Temple din Philadelphia şi de la Universitatea de Ştiinţe ale Sănătăţii din Bethesda. În 1989, a fost numită profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a rămas până în 2013. După aceea, a devenit vicepreşedinte şi, ulterior, vicepreşedinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged şi profesor adjunct la Şcoala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.
Drew Weissman s-a născut în 1959 în Lexington, Massachusetts, SUA. Şi-a primit diplomele de doctor în medicină şi doctorat de la Universitatea din Boston în 1987. Şi-a făcut pregătirea clinică la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School şi a efectuat cercetări postdoctorale la National Institutes of Health. În 1997, Weissman şi-a înfiinţat grupul de cercetare la Şcoala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. El este profesor al familiei Roberts în domeniul cercetării privind vaccinurile şi director al Institutului Penn pentru inovaţii ARN.
Anul trecut, geneticianul suedez Svante Pääbo a câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină „pentru descoperirile sale referitoare la genomurile hominizilor dispăruţi şi la evoluţia rasei umane”.
Fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 986.000 de dolari
Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.
În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.
Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.
În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).
După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.