Grupul farmaceutic american Pfizer a anunţat luni că a început un studiu clinic de amploare care vizează o pastilă anti-COVID-19, cu scopul de a testa capacitatea acesteia de a reduce cu titlu preventiv riscul de infectare pentru persoanele din anturajul pacienţilor care au dezvoltat această boală, informează AFP.
Mai multe companii farmaceutice, inclusiv Merck şi Roche, lucrează în prezent la dezvoltarea unor medicamente de acest tip, denumite antivirale. Ele acţionează prin împiedicarea virusului de a se înmulţi în organism. Administrarea lor ar putea avea un efect dublu: să permită persoanelor care au contractat deja boala să nu mai dezvolte simptome grave, iar persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii să nu dezvolte maladia, potrivit Agerpres.
Citește și: OMS reia investigația în Wuhan pentru a afla dacă noul coronavirus chiar a scăpat din laborator
În cazul obţinerii unor rezultate concludente, "noi credem că acest tratament ar putea contribui la stoparea virusului foarte devreme - înainte ca el să aibă posibilitatea să se înmulţească pe scară largă -, împiedicând posibila apariţie a cazurilor simptomatice ale bolii la persoanele care au fost expuse şi frânând debutul infecţiei în rândul celorlalţi oameni", a declarat într-un comunicat Mikael Dolsten, directorul ştiinţific al companiei Pfizer.
Această abordare este "complementară" cu administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, a adăugat el.
Noul tratament, denumit PF-07321332, a fost conceput sub forma unei pastile care trebuie administrată doar cu un pahar cu apă.
Studiul clinic de fază 2/3 anunţat luni va include peste 2.600 de participanţi cu vârste de peste 18 ani. Unii vor lua pastila, administrată de două ori pe zi timp de 5-10 zile, iar ceilalţi vor primi un placebo.
Medicamentul a fost deja testat pe câteva zeci de persoane pentru a demonstra că nu este periculos pentru sănătatea umană.
Citește și: Avertisment venit din SUA. Varianta Delta a coronavirusului, la fel de contagioasă ca varicela
Alte două studii clinice sunt în curs de desfăşurare începând din vara acestui an pe câteva mii de participanţi pentru a evalua eficacitatea produsului pe persoane care au contractat deja COVID-19: unul pentru persoane care prezintă un risc mare de a dezvolta forme severe ale bolii, iar celălalt pentru persoane care prezintă riscuri medicale scăzute.
Pentru toate persoanele deja infectate cu noul coronavirus, acest medicament va fi eficient mai ales în primele zile după infectare, înainte ca virusul să se fi răspândit pe scară largă în organism.
Tratamentul Pfizer, spre deosebire de cele concepute de concurenţii grupului american, nu a fost adaptat pornind de la un alt medicament, ci a fost dezvoltat în mod specific împotriva virusului SARS-CoV-2.
El va fi totuşi administrat în combinaţie cu o "doză scăzută" a medicamentului Ritonavir, utilizat deja împotriva HIV, virusul care declanşează SIDA.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Un medicament utilizat pentru astm, eficient la prevenirea alergiilor alimentare, potrivit unui nou...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19