Cercetatorii au vrut sa determine daca exista o componenta fiziologica responsabila pentru abilitati sociale reduse, comportament ce poate fi des intalnit in cazul copiilor cu autism. Pentru a descoperi ce poate cauza sociabilitatea redusa, oamenii de stiinta au examinat atat un grup de 7 copii cu autism, cat si unele din rudele apropiate ale omului, maimutele, scrie Daily Mail.
Potrivit studiului, maimutele macac cu un nivel redus de sociabilitate aveau si un nivel redus de peptida vasopresina in fluidul cerebrospinal. Cercetatorii au descoperit aceeasi concentratie a hormonului si in cazul copiilor cu autism.
Cercetatorii de la universitatile California, Davis si Stanford au studiat maimutele timp de ani de zile si au putut obtine fluid cerebrospinal de la 7 copii internati in spital pentru alte motive minore. Mostrele au fost testate pentru markerii asociati in trecut cu autismul. Hormonul vasopresina a fost detectat atat in cazul oamenilor, cat si in cazul maimutelor macac si a fost stabilita o conexiune intre el si nivelul redus de sociabilitate.
“In acest moment, consideram concentratia de vasopresina a fi un biomarker pentru sociabilitatea redusa,” a declarat John Capitanio, profesor de psihologie.
Partea de studiu concentrata pe maimute e cu atat mai importanta, pentru ca maimutele nu au fost influentate de comportamentul oamenilor sau de asteptarile sociale, asa cum s-ar fi putut intampla in cazul copiilor ce au participat la studiu. Cercetarea demonstreaza ca sociabilitatea redusa e un fenomen ce apare natural si ca are legatura cu hormonul vasopresina.
- Te-ar putea interesa si:
- Obezitatea femeilor în timpul sarcinii crește riscul de ADHD și autism la copii
- Legătura dintre microbiomul intestinal și autism. Ce au descoperit cercetătorii despre substanțele...
- O fetiță de 11 ani, bolnavă de autism, are IQ mai mare decât Albert Einstein. Puștoaica își dorește...