O igiena orala adecvata nu doar ca ne fereste de carii, dar amana instalarea bolii Alzheimer. Oamenii de stiinta norvegieni au descoperit ca bacteriile care provoaca gingivitele migreaza pana la creier. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Odata ajunsa in creier, bacteria responsabila de inflamarea gingiilor si chiar de distrugerea osului care sustine dintii produce o proteina care omoara celulele nervoase. Ceea ce duce la pierderea memoriei si, ulterior, la Alzheimer.
Studiul realizat pe 53 de pacienti care au aceasta afectiune neurodegenerativa a demonstrat ca, in cazul a 96 la suta dintre acestia, enzima respectiva a fost prezenta. Rezultatele le-au permis cercetatorilor sa pregateasca un medicament care poate bloca acest proces si pe care au de gand sa il testeze pana la finalul acestui an.
Igiena orala precara ar fi responsabila si pentru cresterea tensiunii arteriale. Persoanele care nu se spala pe dinti asa cum trebuie sunt cu 20 la suta mai predispuse la o astfel de afectiune, arata un studiu din 2018, cu 3600 de participanti.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Noi descoperiri despre boala Alzheimer dezvăluie efectul dezastruos al proteinelor toxice asupra...
- Pericolul la care se supun persoanele care au tipare neregulate de somn. Boala gravă pe care o pot...
- Constipaţia, legată de un risc sporit de declin cognitiv. Cercetătorii au analizat impactul asupra...