Un dispozitiv foarte mic, portabil, are puterea sa identifice mutatii genetice in doar cateva minute. Cu ajutorul lui, medicii vor putea sa gaseasca tratamente mai eficiente. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Cipul are la baza un tranzistor de grafen si tehnica de editare genetica CRISP-Cas9. Echipa de cercetatori l-a folosit pentru identificarea unor mutatii la pacienti cu distrofie musculara Duchenne. Este nevoie de o singura proba de ADN, care se pune in partea de sus a dispozitivului.
Acesta va incepe sa o scaneze si sa caute eventuale defecte. Odata ce a identificat o gena cu probleme, se va lega de ea si va trimite un semnal pe ecranul aparatului. Medicii vor sti cu ce au de-a face si care sunt pasii de urmat.
Totusi, va mai dura cativa ani pana cand aparatul va putea fi folosit pentru diagnostic. Dar specialistii spera ca ii va ajuta sa identifice mai multe mutatii deodata, in scurt timp si fara sa fie nevoie sa ajunga intr-un laborator.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun