O dietă sănătoasă bazată pe plante ar putea fi cheia prevenirii apneei obstructive în somn (OSA), au descoperit autorii unui studiu realizat în Australia.
Studiul, care a fost publicat miercuri de cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide, a constatat că persoanele cu o dietă bogată în alimente pe bază de plante au avut cu 19% mai puţine riscuri de a suferi de OSA, în comparaţie cu cele care au o dietă săracă în astfel de alimente, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Ce este apneea în somn
Apneea în somn este o tulburare din cauza căreia respiraţia se opreşte şi începe în mod repetat în timpul somnului. OSA este un tip de apnee în timpul căreia respiraţia este întreruptă de un blocaj al fluxului de aer.
Potrivit unui studiu publicat de o echipă de experţi internaţionali în 2019, peste 900 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani din întreaga lume suferă de forme uşoare până la severe de OSA, o afecţiune ale cărei simptome pot include tensiune arterială ridicată, somnolenţă în timpul zilei, sforăit puternic şi risc mai mare de complicaţii cardiace, renale şi metabolice.
Noile observații ale cercetătorilor
Participanţii la studiul realizat de Universitatea Flinders au fost rugaţi să raporteze tot ce au mâncat în ultimele 24 de ore şi au răspuns la un chestionar menit să le evalueze probabilitatea de a suferi de apnee obstructivă în somn.
Deşi s-a constatat că alimentele sănătoase pe bază de plante ajută la prevenirea OSA, cercetarea a constatat că persoanele cu o dietă nesănătoasă - caracterizată de un consum ridicat de cereale rafinate, băuturi îndulcite cu zahăr, alimente sărate şi deserturi - aveau cu 22% mai multe riscuri de a suferi de OSA decât cele care consumau cantităţi reduse din aceste alimente.
"Această cercetare nu ne spune cum modifică dieta riscul de OSA, dar s-ar putea ca o dietă sănătoasă bazată pe plante să reducă inflamaţia şi obezitatea. Aceştia sunt factori-cheie în riscul de OSA", a declarat într-un comunicat de presă Danny Eckert, coautor al studiului şi director al Institutului pentru sănătatea somnului din cadrul Universitatea Flinders din Adelaide.
"Dietele bogate în componente antiinflamatorii şi antioxidanţi, dar sărace în elemente alimentare dăunătoare, pot influenţa masa de grăsime, inflamaţia şi chiar tonusul muscular, toate acestea fiind relevante pentru riscul de OSA", a adăugat el.
Cercetarea a constatat că dietele pe bază de plante prezintă o corelaţie mai mare cu riscul de OSA în rândul bărbaţilor, iar dietele nesănătoase pe bază de plante sunt mai susceptibile de a creşte riscul de OSA în rândul femeilor.
Echipa australiană plănuieşte să investigheze legăturile dintre consumul de alimente ultraprocesate şi riscul de OSA la acelaşi grup de persoane.
- Te-ar putea interesa si:
- De ce e indicat să mergi la doctor dacă sforăi
- Medicii, avertisment de ultimă oră: ”Persoanele care suferă de această boală riscă să moară de...