Numarul copiilor ce stau pe telefon, tableta sau calculator a crescut semnificativ in ultimii 10 ani. Cercetatorii au vrut sa descopere ce impact ar putea avea timpul petrecut in fata ecranului in primii ani din viata asupra dezvoltarii creierului, scrie CNN.
Intr-un nou studiu, publicat in jurnalul JAMA Pediatrics, cercetatorii au scanat creierul copiilor cu varsta intre 3 si 5 ani si au descoperit ca cei ce petrec mai mult de o ora pe zi in fata ecranului, fara implicarea parintilor, au avut niveluri mai mici de dezvoltare a materiei (sau substantei) albe a creierului, o componenta extrem de importanta in dezvoltarea limbajului, cititului si abilitatilor cognitive.
Timpul petrecut in fata telefonului, calculatorului sau tabletei poate afecta dezvoltarea substantei albe a creierului copiilor
“E primul studiu ce analizeaza asocierea intre o utilizare frecventa a ecranelor si masuratori mai mici ale structurii creierului si ale abilitatilor in cazul copiilor cu varste mai mici de perioada scolara,” a declarat conducatorul studiului, dr. John Hutton, pediatru si cercetator in cadrul Spitalului de Copii din Cincinnati, SUA.
Citeste si: Cercetatorii au creat “mini-creieri” umani artificiali. Ce vor sa descopere
“E foarte important pentru ca creierul se dezvolta cel mai rapid in primii 5 ani din viata,” a continuat Hutton. “Atunci creierul e foarte plastic si absoarbe totul, formandu-si aceste conexiuni puternice ce rezista intreaga viata.”
Alte studii au demonstrat ca vizionarea excesiva a emisiunilor la TV e corelata cu inabilitatea copiilor de a acorda atentie si de a gandi limpede si cu cresterea problemelor alimentare si comportamentale.
Citeste si: Cum poate inteligenta artificiala sa iti pacaleasca creierul
“Se stie deja ca acei copii ce stau cel mai mult in fata ecranului tind sa provina din familii in care se folosesc mai mult ecranele,” a declarat Hutton. “Copiii care folosesc ecranele 5 ore pe zi ar putea avea copii ce folosesc ecranele timp de 10 ore pe zi. Daca le aduni, aproape ca nu mai e timp sa interactioneze intre ei.”
Studiul a folosit un tip special de RMN, ce a scanat creierii a 47 de copii sanatosi - 27 de fete si 20 de baieti - ce inca nu incepusera gradinita.
Inainte de RMN, copiii au completat teste cognitive ce au masurat cat acces au la ecrane (daca au telefoane, tablete, calculatoare in timpul mesei, in masina, la coada la magazin), frecventa expunerii (varsta de incepere, numarul de ore etc), continutul (daca si-l alegeau copiii, daca se uitau la lupte sau la programe educationale) si interactiunea “dialogica” (copilul se uita singur sau insotit de un parinte cu care putea discuta continutul).
Copiii ce stateau in fata tabletei, telefonului sau calculatorului mai mult de ora recomandata aveau o materie alba mai dezorganizata si mai putin dezvoltata in creier.
“Rezultatele sunt fascinante, insa foarte, foarte preliminare,” a declarat dr. Jenny Radesky, pediatru ce nu a fost implicat in studiu. “Stim ca primele experiente pot contura modul in care se dezvolta creierul si media fac parte din aceste experiente. Insa e important ca parintii sa stie ca aceste rezultate nu arata ca folosirea accentuata a media provoaca “leziuni ale creierului”.
Citeste si: Telefoanele mobile si retelele sociale ne afecteaza somnul. De ce avem nevoie de mai mult de 8 ore de somn
“Nu e vorba de faptul ca timpul petrecut in fata ecranului a deteriorat substanta alba,” a declarat Hutton, ce crede ca statul in fata ecranului e prea pasiv pentru dezvoltarea creierului. “Poate ca timpul petrecut in fata ecranului a fost preferat in detrimentul altor experiente ce ar fi putut ajuta copiii sa consolideze retelele neuronale mai bine.”
Expertii cred ca niciun copil sub 18 luni nu trebuie sa fie expus la ecrane, cu exceptia vorbirii cu prietenii si familia si ca acestia trebuie sa interactioneze cu familia si mediul, nu sa consume media.
Citeste si: Retelele de socializare, acuzate ca exploateaza copiii pentru a genera trafic
Atunci cand un copil ajunge la varsta de 2 ani, pot invata cuvinte si abilitati de la discutiile video si de la ecranele cu touch, insa e foarte important ca un parinte sa fie prezent in aceste cazuri, pentru a discuta continutul si actiunile, potrivit CNN.
In perioada 3-5 ani, copiii pot chiar sa beneficieze de pe urma emisiunilor TV de calitate, educationale, ce pot dezvolta abilitatile cognitive si invatarea cuvintelor noi.
Citeste si: Motivul pentru care 4 din 10 indivizi si-au sters profilul de pe retelele de socializare
Hutton crede ca sunt necesare mai multe studii pentru a putea determina cu exactitate ce impact are timpul petrecut in fata calculatorului, telefonului sau tabletei asupra dezvoltarii creierului.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu