Potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul Nature, cercetatorii au reusit sa creeze “mini-creieri” de primate - om, cimpanzeu, macac - in laborator, cu ajutorul celulelor stem. Cercetarea arata ca “mini-creierul” uman se dezvolta mai lent decat cel al celorlalte primare, scrie BBC News.
“Mini-creierii” sunt colectii in miniatura de celule ce permit cercetatorilor sa studieze modul in care se dezvolta creierul. Expertii au produs un “atlas” de gene necesare in fiecare dintre cele trei etape ale dezvoltarii creierului.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o portiune ascunsa a creierului! Ce functie are
Tesutul de creier a fost crescut in laborator, din celule stem, timp de 4 luni si are marimea unui bob de mazare. “Mini-creierii” sunt cunoscuti drept “organoide cerebrale”, sunt simple structuri de diferite tipuri de celule, insa nu sunt capabili de functii.
Dupa ce fiecare celula s-a specializat in diferite tipuri de neuroni, “mini-creierul” de macac s-a dezvoltat cel mai repede, urmat de cel al cimpanzeului si cel de om.
Citeste si: Cum poate inteligenta artificiala sa iti pacaleasca creierul
“Se pare ca avem nevoie de mai mult timp pentru dezvoltarea creierului nostru, insa faza finala la care ajungem e mult mai complexa. Poate ca e necesar acest timp in plus pentru a atinge un numar mai mare de conexiuni intre neuroni si pentru a atinge functiile cognitive mai inalte pe care le avem. Insa nu stim sigur daca despre asta e vorba,” a declarat prof. Barbara Treutlein, din cadrul ETH Zurich, Elvetia, coautoarea studiului.
Studiile similare pot ajuta cercetatorii sa ofere un raspuns pentru “intrebarea de baza a ceea ce ne face pe noi oameni”, potrivit dr. Madelina Lancaster, din cadrul Consiliului de cercetare medicala din Marea Britanie.
Citeste si: Descoperire ingrijoratoare: cercetatorii au gasit o legatura intre cancer si telefoanele mobile
Chiar daca “mini-creierii” sunt, momentan, structuri celulare simple si nu sunt capabili de constiinta, aria de studiu se poate dezvolta. Comunitatea de cercetatori lucreaza cu experti in etica pentru a dezvolta un sistem de reglementare pentru viitor.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu