O subvariantă Omicron, denumită XBB.1.5, stârneşte îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă după răspândirea ei rapidă în Statele Unite în decembrie, informează Reuters, care a publicat joi un articol care explică pe larg detaliile cunoscute despre aceasta.
Ce este subvarianta XBB.1.5 şi cum se comportă ea?
Maria van Kerkhove, epidemiolog şef în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a spus că XBB.1.5 este cea mai transmisibilă subvariantă Omicron dintre toate cele care au fost detectate până în prezent. Ea se răspândeşte cu rapiditate datorită mutaţiilor pe care le conţine şi care îi permit virusului SARS-CoV-2 să adere la suprafaţa celulelor umane şi să se înmulţească cu uşurinţă.
"Suntem îngrijoraţi de cât de transmisibilă este ea", a spus Maria van Kerkhove într-o conferinţă de presă organizată miercuri.
XBB şi XBB.1.5 reprezintă împreună, conform estimărilor, 44,1% din totalul cazurilor de COVID-19 detectate în Statele Unite în săptămâna care s-a încheiat pe 1 ianuarie, în creştere faţă de procentul de 25,9% înregistrat în săptămâna precedentă, potrivit CDD. Această subvariantă a fost detectată în 28 de ţări la nivel mondial, a anunţat OMS.
XBB.1.5 este o altă descendentă a Omicron, cea mai contagioasă variantă a virusului care cauzează COVID-19 şi care este dominantă în prezent pe plan global. XBB.1.5 este o tulpină a XBB, subvarianta care a fost detectată pentru prima dată în octombrie şi care reprezintă ea însăşi o combinaţie între alte două subvariante Omicron.
Cât de periculoasă este XBB.1.5?
OMS a anunţat că nu deţine pentru moment date despre severitatea acestei subvariante şi că nu deţine nici un tablou clinic despre impactul său. Deocamdată nu există indicii că severitatea s-a modificat, însă transmisibilitatea crescută reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare.
"Ne aşteptăm într-adevăr la valuri viitoare de infectări în întreaga lume, însă asta nu înseamnă că ele se vor traduce prin viitoare valuri de decese, întrucât contramăsurile noastre continuă să funcţioneze", a declarat Maria van Kerkhove, referindu-se la vaccinurile şi tratamentele anti-COVID-19.
Ea a mai spus că OMS nu poate să atribuie în prezent creşterea numărului de spitalizări în nord-estul Statelor Unite acestei subvariante virale, deoarece multe alte virusuri respiratorii se află şi ele în circulaţie.
Medicii virusologi consideră că apariţia unei noi subvariante nu înseamnă neapărat o nouă criză sanitară în cadrul actualei pandemii. Noi variante sunt aşteptate să apară, pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească.
XBB.1.5 se va răspândi cel mai probabil la nivel global, dar nu este clar deocamdată dacă ea va cauza propriul val de infectări în lumea întreagă. Vaccinurile actuale continuă să ofere protecţie împotriva formelor severe de boală, spitalizărilor şi deceselor asociate COVID-19, afirmă experţii în sănătate.
"Nu există niciun motiv să credem că XBB.1.5 este mai îngrijorătoare decât altă variantă care a apărut şi a dispărut în peisajul mereu schimbător al mutaţiilor suferite de virusul care provoacă COVID-19", a declarat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.
Ce face OMS în această privinţă?
Grupul tehnic de consilieri în evoluţia virusurilor din cadrul OMS realizează în această perioadă o analiză de risc ce vizează această subvariantă. Maria van Kerkhove a declarat miercuri că speră într-o publicare a rezultatelor analizei în zilele următoare.
OMS a mai spus că monitorizează cu atenţie orice posibile schimbări în severitatea acestei subvariante cu ajutorul studiilor de laborator şi al datelor medicale obţinute în condiţii reale la nivel mondial.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum se manifestă Kraken, cea mai transmisibilă tulpină Covid. Ar putea deveni dominantă în Europa...
- Principalele simptome clasice de Covid-19 s-au schimbat odată cu subvarianta Omicron BA.5. Vestea...
- O nouă subvariantă Omicron, descoperită în Shanghai