Un studiu realizat recent pentru a înţelege şi a preveni obezitatea infantilă a descoperit că nutrienţii pe care mamele îi primesc înainte şi în timpul sarcinii pot face o diferenţă reală în ceea ce priveşte greutatea pe care o vor atinge copiii lor în primii ani de viaţă, informează Xinhua.
La această cercetare internaţională au participat aproximativ 500 de mame şi copiii lor din Noua Zeelandă, Singapore şi Regatul Unit, potrivit studiului publicat marţi în revista BMC Medicine.
Jumătate dintre mamele participante la studiu au primit un supliment îmbogăţit care includea vitaminele B2, B6, B12, D, probiotice şi mio-inositol, împreună cu suplimentele standard pentru sarcină, în timp ce celelalte femei au făcut parte dintr-un grup de control şi au primit doar suplimentele standard pentru sarcină. Nici mămicile, nici echipele medicale nu ştiau în ce grup se aflau participantele.
Atunci când cercetătorii i-au verificat pe copiii ajunşi la vârsta de doi ani, ei au descoperit cu 50% mai puţini copii obezi în grupul ale căror mame au primit suplimentul îmbogăţit, în comparaţie cu grupul de control, precizează acelaşi studiu.
În plus, copiii mamelor din grupul de femei care au primit suplimentul îmbogăţit au prezentat cu aproape 25% mai puţine riscuri de a se confrunta cu o "creştere rapidă în greutate", o afecţiune care duce adeseori la obezitate.
Datele sugerează că suplimentarea dietei mămicilor înainte şi în timpul sarcinii poate avea beneficii care depăşesc cu mult perioada de sarcină şi pentru femeile implicate, a declarat Wayne Cutfield, profesor de endocrinologie pediatrică la Institutul Liggins din cadrul Universităţii din Auckland.
"Poate avea un impact asupra copilului lor până în copilărie şi, eventual, dincolo de aceasta", a spus Wayne Cutfield, adăugând că următoarea etapă a cercetării va încerca să identifice care dintre diferiţii nutrienţi din suplimente produc efectele benefice în ceea ce priveşte reducerea sau prevenirea creşterii nesănătoase în greutate.
"Încă nu cunoaştem mecanismul exact, dar există dovezi că unii dintre nutrienţi sunt asociaţi cu metabolismul corporal în timpul sarcinii", a explicat el, adăugând că echipa de cercetare va continua să examineze impactul asupra copiilor atunci când aceştia vor ajunge la vârste cuprinse în intervalul 6-8 ani.
Keith Godfrey, profesor la Universitatea Southampton, a spus că ratele de obezitate infantilă continuă să crească în multe ţări, în special în rândul grupurilor de persoane mai puţin favorizate.
Perioada de dinaintea şi din timpul sarcinii poate oferi o oportunitate pentru a sprijini o stare nutriţională mai bună pentru mamă, deoarece aceasta ar putea avea beneficii de durată pentru copilul ei, a declarat Keith Godfrey.
Cercetarea a fost condusă de Institutul Liggins al Universităţii din Auckland şi face parte din studiul NiPPeR, realizat împreună cu Universitatea din Southampton, Universitatea Naţională din Singapore şi Institutul de Ştiinţe Clinice din Singapore.
- Te-ar putea interesa si:
- Peste un miliard de oameni sunt obezi. Numărul copiilor care suferă de obezitate a crescut de patru...