Italienii nu vor mai avea nevoie de permis sanitar şi vor putea renunţa la masca de protecţie începând de la 1 mai în baruri, restaurante şi la birou, purtarea acesteia rămânând însă obligatorie în mijloacele de transport în comun şi la cinematograf, informează AFP și Agerpres.
Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a semnat un decret prin care se ridică obligativitatea purtării măştii sanitare în cluburi de noapte, baruri şi restaurante ori în supermarketuri, precum şi la majoritatea locurilor de muncă, unde purtarea acesteia rămâne însă "foarte recomandată".
Citește și: Un vaccin adaptat la varianta Omicron va începe să fie administrat în Germania din toamnă. “E posibil să apară o variantă foarte contagioasă, la fel de mortală ca Delta”
Masca de protecţie continuă să fie obligatorie până pe 15 iunie în transportul în comun, la toate tipurile de spectacole - cinema, teatru, muzică - precum şi cazul activităţilor sportive desfăşurate la interior.
Purtarea măştii rămâne obligatorie pentru angajaţii sau vizitatorii din unităţile sanitare sau centrele pentru persoane vârstnice şi în şcoli, până la vacanţa de vară.
De asemenea, certificatul sanitar, fie în urma unui test negativ, fie a vaccinării, nu va mai fi obligatoriu de la 1 mai, în marea majoritate a cazurilor. Obligaţia de vaccinare rămâne în vigoare doar pentru personalul sanitar, până pe 31 decembrie.
Citește și: Coronavirusul ar fi circulat în Italia încă de la finalul lunii noiembrie 2019. Un copil de patru ani, primul bolnav de Covid-19
Italia, care a ridicat obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber la jumătatea lunii februarie, a plătit un greu tribut COVID-19, cu peste 163.000 de decese de la începutul pandemiei.
Peninsula este, în acelaşi timp, una dintre puţinele ţări mari din UE care nu a ridicat în totalitate restricţiile asociate COVID-19.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- Unde ajung monedele din Fontana di Trevi, aruncate de turiști. 1,4 milioane de euro, bani strânși...