Acum sunt un simbol al Pastelui in numeroase tari, insa inainte sa fie consumati pe post de hrana, iepurii si gainile erau venerati ca zei intr-o anumita cultura, sugereaza o descoperire arheologica recenta, potrivit The Guardian.
Intr-o cercetare menita sa analizeze originea traditiilor de Paste, o echipa de experti de la Universitatile din Exeter, Leicester si Oxford a descoperit dovezi ca iepurii de camp si gainile erau inmormantati cu foarte mare grija inainte de invazia romana a zonei in care se afla azi Marea Britanie.
Potrivit studiului, in timpul Epocii de Fier, britanicii din acea perioada asociau aceste animale cu zeitati si le considerau prea speciale pentru a fi mancate.
Generalul roman Bello Gallico, ce a avut un rol important in timpul Razboaielor Galice, sustinea ca britanicii de atunci “considera contrar legilor divine sa manance iepurele, gaina sau gasca. Le cresc, insa, pentru amuzament sau placere.”
O analiza a unor locatii din Hampshire si Herefordshire sustine aceasta afirmatie. Potrivit cercetatorilor, iepurii de camp si gainile au fost introduse in zona undeva in perioada 500-300 i.e.n. Ramasitele animalelor gasite indica faptul ca acestea au fost ingropate cu grija si nu au fost taiate.
Citeste si: Cum poti vedea evolutia pe propriul tau corp. Ce parti ale corpului preistorice ne-au ramas si astazi
“Pastele e o sarbatoare britanica foarte importanta, insa niciunul dintre elementele sale de baza nu sunt native Marii Britanii. Ideea ca gainile si iepurii aveau initial asocieri religioase nu e deloc surprinzatoare din moment ce studii interculturale au demonstrat ca lucrurile si animalele exotice primeau adesea status supranatural,” a declarat prof. Naomi Sykes, din cadrul Universitatii din Exeter, ce a condus cercetarea.
“Dovezile istorice sugereaza ca gainile si iepurii erau prea speciali pentru a fi mancati si erau asociati cu zeitati - gainile cu un zeu din Epoca de Fier similar cu zeul roman Mercur si iepurii cu o zeita necunoscuta,” a continuat ea.
Citeste si: Mesaje secrete ascunse in tablouri celebre. Ce secret ascunde Mona Lisa
“Dovezile arheologice arata si ca pe masura ce populatiile iepurilor si gainilor au crescut, au inceput sa fie mancati,” a continuat ea. “In loc sa fie ingropati ca indivizi, ramasitele de iepuri si gaini au inceput sa fie aruncate ca gunoi.”
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea făcută de un cuplu sub podeaua bucătăriei: „Rămânea acolo mult timp dacă nu începeam...
- VIDEO Momentul în care un polițist furios le ține o lecție unor turiste care râdeau de un străjer...
- Un profesor le-a spus celor dragi că merge să-și viziteze un prieten, dar a apelat la o clinică din...