Cercetatorii au descoperit urmele celui mai vechi joc de masa din lume. Se pare ca vanatorii nomazi il jucau acum 4.000 de ani si aveau reguli precise pentru fiecare runda, scrie Daily Mail.
Urmele jocului au fost descoperite in Azerbaidjan si, potrivit expertilor, e un precursor al jocului de table. Cercetatorii au folosit picturile de pe peretii pesterilor din zona pentru a intelege exact cum era jucat.
Jocul mai era cunoscut si sub denumirea de “58 de gauri” sau “dulaii si sacalii”. Urme ale jocului au mai fost gasite si in alte regiuni, insa se pare ca varianta descoperita in Azerbaidjan e cea originala.
Cel mai vechi joc din lume s-a raspandit foarte repede
“A aparut brusc peste tot in acelasi timp,” a declarat Walter Crist, un cercetator din cadrul Muzeului American de Istorie din New York, pentru LiveScience.
“In acest moment, cea mai veche varianta e din Egipt, insa nu e o diferenta atat de mare. Asa ca poate inca nu am gasit o varianta mai veche in alta parte. S-a raspandit foarte repede.”
Jocul din Egipt a fost descoperit in mormantul unui faraon ce a domnit in secolul 18 i.e.n., insa varianta din Azerbaidjan e precursoare sa.
Cercetatorii au mai descoperit gaurile specifice jocului in alte situri, insa modul in care era jucat nu a fost inteles pana in acest moment.
“Are doua randuri de gauri in mijloc si gauri ce se arcuiesc in exterior si intotdeauna sunt marcate gaurile cu numerele 5, 10, 15 si 20,” a continuat Crist. “Gaura din varf e mai mare decat celelalte si asta asociaza de obicei oamenii cu stop joc sau castigarea unei runde.”
Chiar daca regulile precise ale celui mai vechi joc din lume nu s-au pastrat in mii de ani, acestea au fost preluate si modificate in numeroase alte variante de-a lungul timpului ca, in final, astazi sa avem jocul de table, indragit in toata lumea.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum trăiau sclavii din Pompei. Noi descoperiri arheologice dau informații despre oamenii din lumea...
- FOTO Descoperire impresionantă în Italia! 24 de statui din bronz din Roma Antică, bine conservate...
- Sursa adevărată a pietrelor imense de la Stonehenge. Experții au în sfârșit un răspuns