Cercetatorii au descoperit o specie umana disparuta in Filipine, ce a primit denumirea de Homo luzonensis, dupa insula pe care a fost gasita, Luzon, potrivit BBC.
Potrivit cercetatorilor, trasaturile fizice ale Homo luzonensis erau similare cu cele ale stramosilor antici, dar si a oamenilor mai recenti, ceea ce indica faptul ca rudele umane primitive ar fi putut parasi Africa pentru Asia de Sud-est, proces considerat imposibil pana acum.
Descoperirea demonstreaza ca evolutia in acea regiune a fost un proces complicat, cu trei sau mai multe specii umanoide traind deja in zona atunci cand stramosii nostri directi au ajuns acolo.
Citeste si: Au fost descoperite unelte de 700.000 de ani ce pot rescrie istoria oamenilor. Unde au fost gasite
Una dintre aceste specii, Homo floresiensis (poreclita ‘hobitul’), a supravietuit pe insula indoneziana Flores pana acum 50.000 de ani.
Profesorul Chris Stringer, din cadrul Muzeului de Istorie Naturala din Londra, a declarat, “Dupa ce descoperirea uimitoare a micului Homo floresiensis a fost detaliata intr-un studiu publicat in 2004, am spus ca experimentul de evolutie umana ce a avut loc pe Flores s-ar fi putut repeta pe multe alte insule din zona.”
“Aceasta speculatie se pare ca a fost confirmata pe insula Luzon, aflata la aproape 3.000 de km distanta,” a continuat el.
Specia umanoida Homo luzonensis a trait in Filipine in urma cu aproximativ 50.000 de ani
Specimenele noii specii au fost descoperite in Pestera Callao, din nordul Insulei Luzon, cea mai mare din Filipine, si descoperirea a fost detaliata intr-un studiu publicat in jurnalul Nature. Dupa ce au studiat urmele gasite, cercetatorii estimeaza ca exemplarele au trait in urma cu 67.000 - 50.000 de ani. Cercetatorii au gasit 13 mostre (dinti, oase din maini si picioare, inclusiv o portiune de femur).
Citeste si: Arheologii au gasit “Sfantul Graal al epavelor”, cu o valoare estimata de 17 miliarde de dolari
Homo luzonensis avea cateva trasaturi similare cu oamenii moderni, insa aveau altele in comun cu Australopithecina, o specie de primate bipede ce a trait in Africa acum 2-4 milioane de ani. Oasele degetelor de la mana si picior descoperite sunt curbate, ceea ce sugereaza ca membrii speciei Homo luzonensis se catarau frecvent.
Daca specii asemanatoare cu Australopithecina au putut ajunge in Asia de Sud-est, descoperirea ar putea schimba teoria privind ce membri din arborele genealogic uman au parasit Africa primii.
Citeste si: Existenta unei specii necunoscute de hominizi a fost confirmata cu ajutorul inteligentei artificiale
Pe langa Homo luzonensis, se pare ca insula a mai gazduit o specie umanoida, numita Denisovans, ce s-a reprodus cu oamenii moderni (Homo sapiens) atunci cand acestia au ajuns in zona.
Mult timp s-a crezut ca Homo erectus a fost prima specie umanoida ce a parasit Africa, in urma cu 1.9 milioane de ani. Dat fiind faptul ca Luzon poate fi accesat doar pe mare, descoperirea ridica multe semne de intrebare cu privire la modul in care stramosii umanoizi ar fi putut ajunge pe insula.
- Te-ar putea interesa si:
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...
- Descoperirea făcută de un cuplu sub podeaua bucătăriei: „Rămânea acolo mult timp dacă nu începeam...