Locul in care cercetatorii sustin ca ar fi aparut stramosii oamenilor moderni in urma cu sute de mii de ani e acum uscat si acoperit cu sare, scrie BBC News.
Acum 200.000, stramosii oamenilor moderni ar fi aparut in apropierea unui lac la sud de Fluviul Zambezi, in Botswana, unde au locuit timp de 70.000 de ani, pana s-a schimbat clima, potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul Nature.
Citeste si: O noua specie umana a fost descoperita in Filipine
Ei au inceput sa migreze pe masura ce coridoare de vegetatie au aparut in clima arida, ce au permis stramosilor sa paraseasca Africa.
“E clar de ceva timp ca oamenii moderni din punct de vedere anatomic au aparut in Africa acum aproximativ 200.000 de ani,” a declarat Vanessa Hayes, geneticiana in cadrul Institutului Garvan de Cercetare Medicala din Australia. “Ce a fost dezbatut indelung e locatia exacta a acestei aparitii si imprastierea ulterioara ale celor mai vechi stramosi pe care ii avem.”
Citeste si: A fost desemnat cel mai nefast an din istorie. Ce perioada a fost catastrofala pentru umanitate
Hayes sustine ca bazinul Zzambezi, din nordul Botswanei, a fost locul in care au aparut stramosii nostri. “E o arie foarte mare, ar fi fost foarte umeda, foarte bogata,” a continuat ea. “Si ar fi fost un habitat potrivit pentru oamenii moderni si animalele salbatice.”
Hayes crede ca bazinul Zambezi, ce acum are o clima mult mai uscata, e locul de origine al oamenilor moderni dupa ce a studiat sute de mostre de ADN mitocondrial ale cetatenilor africani moderni. Rezultatele genetice au fost combinate cu informatii geologice si o simulare a evolutiei climei, pentru a intelege cum arata continentul african a cum 200.000 de ani.
In ciuda datelor, alti experti sunt sceptici cu privire la rezultate si sustin ca istoria originii umane nu poate fi reconstruita pornind doar de la ADN-ul mitocondrial. Alte studii, bazate pe descoperiri arheologice, indica originea in estul Africii.
Exista si posibilitatea ca stramosii oamenilor moderni sa fi aparut in mai multe locatii din Africa acum sute de mii de ani, insa sunt necesare studii extrem de complexe pentru a oferi un raspuns cert cu privire la locatia ancestrala adevarata.
- Te-ar putea interesa si:
- Lumea ar putea depăşi pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 7 ani, potrivit unui...
- Europa se încălzește de două ori mai rapid decât restul planetei. Numai în 2022 au fost afectate...
- Avertizări ale oamenilor de știință: „Ne confruntăm cu o criză climatică în acest moment”