In Anglia secolului 19, un nou val de experimente medicale lua cu asalt societatea urbana. Medici si inventatori testau efectul electricitatii asupra cadavrelor si testele lor bizare au inspirat primul roman SF din lume - Frankenstein.
Unul dintre cele mai cunoscute teste de acest gen a avut loc in 1803, cand corpul lui George Foster (un hot gasit vinovat si spanzurat) a fost folosit in cadrul unui experiment public.
Dupa ce cavadrul a fost adus la Colegiul Regal al Chirurgilor, asa cum se intampla cu ramasitele criminalilor din acea perioada, filozoful natural Giovanni Aldini si asistentii sai au curentat corpul. Modul in care a reactionat cadavrul a fascinat si inspaimantat multimea.
Potrivit unei publicatii din acea perioada, “la prima aplicare a procesului pe aria fetei, mandibula criminalului decedat a inceput sa tremure, muschii s-au contorsionat oribil si unul dintre ochi s-a si deschis”, scrie Daily Mail. Printre alte reactii vizibile in timpul experimentului a fost si ridicarea mainii si miscarea picioarelor.
Chiar daca experimentul a reusit sa socheze multimea, “invierea” cadavrelor prin electricitate era o idee veche de peste 100 de ani. Luigi Galvani (unchiul lui Aldini) era cunoscut pentru testele de “electricitate animala” si a dat nastere si cuvantului galvinism.
Citeste si: Adevarul tragic despre modul in care au murit locuitorii din Pompei cand a erupt Vezuviu
Isaac Newton a speculat in 1700 ca exista o relatie intre procesul vietii si electricitate. In 1730, Stephen Gray a demonstrat ca un corp uman poate fi un conductor pentru curentul electric. In 1746, Jean Antoine Nollet a incantat elitele de la Versailles prin curentarea usoara a 80 de soldati, ce au tresarit atunci cand curentul dintr-un borcan Leyden a trecut prin corpul lor.
Ideea potrivit careia electricitatea e strans legata de procesul vietii era intens circulata in secolul 19. Autoarea cartii Frankenstein, Mary Shelley, avea in cercul de apropiati mai multi doctori importanti ai acelei perioade, iar discutiile despre efectul electricitatii asupra corpului uman au inspirat-o sa scrie primul roman SF din lume, Frankenstein.
Monstrul lui Frankenstein reprezinta varianta de succes a unor astfel de experimente. Dupa publicarea cartii in 1818, multi cercetatori au incercat sa imite procesul fictiv al doctorului Frankenstein insa, deloc surprinzator, nu au reusit.
- Te-ar putea interesa si:
- Inteligența artificială, ajutor important în medicină. OMS atrage, însă, atenția că există și multe...
- Bryan Johnson, milionarul care vrea să trăiască până la 120 de ani, spune că a încetinit viteza de...
- Ce a obținut în doi ani milionarul care vrea să dea timpul înapoi și să fie ca la 18 ani: "În...