Scufundarea cele mai cunoscute nave din lume, RMS TItanic, nu ar fi fost cauzata de coliziune cu un aisberg, ci de un incident de la bord ascuns de echipaj, sustin expertii, scrie The Independent.
Peste 1.500 de pasageri si-au pierdut viata cand s-a scufundat Titanicul in luna aprilie a anului 1912. Foarte mult timp s-a crezut ca aisbergul a fost cauza dezastrului, insa noi dovezi indica faptul ca un incendiu la bordul navei ar fi fost motivul principal.
Citeste si: Decizie controversata despre epava Titanic. La ce acord au ajuns SUA si Marea Britanie
Focul ar fi izbucnit cu 3 saptamani inainte de coliziune si nu a fost depistat la timp. Teoria unui incendiu drept cauza principala nu e noua, insa noi dovezi o sustin.
Jurnalistul Senan Moloney, ce a cercetat scufundarea Titanicului timp de 30 de ani, a studiat fotografii surprinse cu nava de seful inginerilor inainte ca aceasta sa paraseasca portul din Belfast.
Citeste si: Arheologii au gasit “Sfantul Graal al epavelor”, cu o valoare estimata de 17 miliarde de dolari
Moloney sustine ca a identificat urme negre de aproape 10 m fix langa locul in care nava a fost strapunsa de aisberg.
“Ne uitam fix la aria care s-a lovit de aisberg si se pare ca avem un punct slabit sau deteriorat al carenei in acel loc specific, inainte ca nava sa paraseasca Belfast,” a declarat Moloney.
Citeste si: Cercetatorii au gasit o “capsula a timpului” pe fundul marii. Ce au descoperit in ea
Expertii au confirmat ca urmele probabil au fost cauzate de un incendiu ce a aparut intr-o camera de combustibil localizata in spatele camerei de boilere.
O echipa de 12 oameni a incercat sa stinga focul, insa a fost prea mare pentru a putea fi controlat si temperaturile au ajuns si pana la 1000 de grade Celsius. Dupa, cand Titanicul s-a izbit de aisberg, carena era indeajuns de deteriorata pentru ca metalul sa fie strapuns.
Citeste si: VIDEO: Cum arata Titanic II. Pachebotul de lux ar putea pleca in prima sa calatorie in 2022
Se pare ca ofiterilor aflati la bord li s-a interzis sa vorbeasca despre incendiu cu cei 2.500 de pasageri. Ordinul a fost dat de J. Bruce Ismay, presedintele companiei ce a construit Titanicul.
Teoria lui Maloney a fost prezentata in documentarul Titanic: The New Evidence (Titanicul: Noile dovezi). Un alt proponent al teoriei e Ray Boston, ce a cercetat voiajul Titanic timp de 20 de ani, ce crede ca incendiul a izbucnit in timpul testelor de viteza cu 10 zile inainte ca nava sa paraseasca Southampton.
- Te-ar putea interesa si:
- VIDEO Cum arată la interior submersibilul Titan, care a dispărut în Atlantic. E proiectat să țină...
- Un submarin care transporta turiști pentru a vizita epava Titanicului a dispărut. 250.000 de dolari...
- Imagini unice cu epava Titanicului, filmate în 1986, date publicităţii