Multe momente de-a lungul istoriei, de la pandemii, la foamete si razboi, au fost considerate cumplite, insa cercetatorii cred ca au descoperit care a fost cel mai nefast an dintotdeauna.
Anul 536 d.Hr. nu e foarte cunoscut in afara lumii academice, insa e momentul in care Europa, Orientul Mijlociu si Asia au fost cufundate in intuneric. O eruptie vulcanica din Islanda a umbrit continente intregi, a distrus recolte, a cauzat foamete si a blocat razele soarelui timp de 18 luni.
De cativa zeci de ani, lumea academica s-a intrebat ce eveniment a avut loc in aceasta perioada si cum a putut avea un astfel de impact asupra omenirii. Din cauza “celui mai mare dezastru global din istorie”, umanitatea nu si-a revenit timp de 100 de ani, potrivit Science Magazine.
Anul 536 a fost inceputul unui lung sir de evenimente cumplite. Cataclismul a afectat milioane de oameni si a produs o devastare nemaiintalnita pana in acel punct. Temperaturile au scazut la un nivel record, cenusa a blocat razele soarelui, recoltele nu au rodit si oamenii au murit de foame.
In asemenea conditii, bolile s-au raspandit si populatia s-a imputinat, flora si fauna au fost afectate, si umanitatea a suferit timp de 100 de ani. Cercetatorii cred ca molima din 541, Ciuma lui Justinian, a accelerat caderea Imperiului Roman, printre alte evenimente devastatoare cauzate - direct sau indirect - de eruptia din 536.
Citeste si: Adevarul tragic despre modul in care au murit locuitorii din Pompei cand a erupt Vezuviu
Expertii au folosit mostre preluate din Alpii Elvetieni pentru a studia depunerile cauzate de eruptia vulcanica.
Cercetarea a fost realizata de Michael McCormick, un arheolog si istoric medieval din cadrul Universitatii Harvard, si Paul Mayewski, expert in ere glaciare din cadrul Institutului Schimbarilor Climaterice din cadrul Universitatii din Maine. Studiul a fost publicat in jurnalul Antiquity.
- Te-ar putea interesa si:
- Pompei - Arheologii au descoperit scheletele a două noi victime ale erupţiei Vezuviului
- Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a intrat în faza de erupție după o pauză de 38 de...
- 23 de milioane de persoane suferă de foame acută în Afganistan. ONU trage un semnal de alarmă: "95%...