„Cunoașterea în doze precise” este ceea ce ne-a făcut să realizăm că telespectatorii și cititorii ar trebui să cunoască mai bine și omul Teodora, nu doar prezentatorul și producătorul. Absolventă de Jurnalism, Teodora Safta s-a alăturat familiei canalelor de documentare de la DIGI, care a ajutat-o să descopere adevărata pasiune - programele de știință. A acceptat invitația de a ne vorbi despre parcursul său academic, profesional, provocările profesiei. De asemenea, Teodora a ales să transmită gândurile și încurajările sale tinerilor care își doresc o carieră în domeniul producției TV.
- Ne poți spune câteva cuvinte despre tine și parcursul tău profesional?
Sunt absolventă de Jurnalism și, imediat după lansarea postului Digi24, m-am angajat în redacția de știri. Aici am învățat cum se scrie o știre obiectivă, care este principalul scop al jurnalistului și cum trebuie să arate un program de televiziune de calitate. Am ieșit din ritmul alert al știrilor pentru a intra în familia canalelor de documentare de la DIGI. Am găsit o lume fascinantă, care m-a ajutat să mă redescopăr și să îmi aflu cu adevărat pasiunea - programele de știință.
-
Ce/cine te-a determinat să te alături și să rămâi în familia DIGI? Cum era Teodora la începutul carierei de jurnalist și cum este Teodora de azi?
Pentru că este singurul loc în care simt că vin cu drag, în care simt că pot evolua și pot aduce telespectatorilor și altceva decât spectacol ieftin. Bine, tot un spectacol facem și noi (sau cel puțin asta ne dorim), doar că este un spectacol al științei, al cunoașterii, al descoperirii. Pe canalele de documentare promovăm conținut și oameni de calitate. Pot spune că am rămas cu același entuziasm ca la începutul carierei, doar pofta de cunoaștere a crescut. Și asta se datorează și politicii canalelor de documentare și, în general, politicii DIGI.
- Ai putea spune despre televiziune că reprezintă marea ta pasiune?
Da, categoric. Știi cum se spune, că o imagine face cât o mie de cuvinte. Ei bine, dacă mai este și de calitate... :) Chiar dacă se luptă cu online-ul, televiziunea rămâne totuși prima sursă de informare pentru majoritatea oamenilor. De aceea, e important să profităm de această ocazie și să le oferim telespectatorilor noștri conținut quality, educativ. Eu asta încerc.
- Care este omul de televiziune/ jurnalist/ producător pe care îl apreciezi? Ai un model?
Apreciez foarte mulți oameni de televiziune sau specialiști din mai multe domenii. Sunt oameni pe care i-am descoperit de când realizez emisiunea Jurnalul de Științe. De altfel, de când lucrez la Digi World mi s-a schimbat și paleta de referințe. Astronauți, medici, chimiști, ingineri. Îmi crește inima când citesc despre români care fac lucruri senzaționale prin marile laboratoare de cercetare din toată lumea. Un singur exemplu dau: Daniela Rus este coordonatoarea laboratorului de inteligență artificială al celebrului Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Ce mai poți spune?
- Ce calități trebuie să aibă un producător TV și care crezi că este cea mai importantă etapă în realizarea unei emisiuni științifice?
Să fii informat. Asta trebuie să fie calitatea oricărui om de televiziune. Și a jurnalistului, în general. Să cauți și să citești atent orice informație care îți apare, să nu iei totul așa cum îți este livrat. Să te pui întotdeauna în pielea telespectatorului, să vezi de ce l-ar interesa pe omul de acasă informația respectivă, cu ce îl ajută, cu ce îl afectează. Pe lângă informare, la Jurnalul de Științe mă asigur că pot să dau aripi și unui student/elev pasionat de știință care și-ar dori să construiască un robot sau orice alt dispozitiv inteligent. Și dau șansa cercetătorilor să ajungă mai ușor la pasionați, dar și la omul de rând.
- Cum a luat naștere emisiunea „Jurnalul de Științe” și care au fost provocările pe care le-ai întâmpinat de-a lungul filmărilor?
Jurnalul de Științe este un proiect pe care mi l-am dorit de multă vreme. Alături de fostul meu coleg, Iulian Pană, am reușit să ne punem ideile cap la cap și să lansăm un produs pe care nicio altă televiziune din România nu îl avea și pe care, se pare, telespectatorii de toate vârstele îl așteptau. Informații „la zi”, prezentate succint, ușor de urmărit și de înțeles. Au fost provocări de toate felurile, ne-am izbit de multe ori de reticența instituțiilor românești, care fac cercetare, să iasă în față și să își prezinte proiectele. Dar le-am demonstrat că există cerere și au prins curaj.
- Ne poți povesti o întâmplare amuzantă de la filmări? De asemenea, ne-ar plăcea să știm care sunt acei invitați cu care ai interacționat și care te-au surprins plăcut prin poveștile/experiențele lor de viață.
Cel mai interesant moment a fost interviul cu Kevin Warwick sau Captain Cyborg. Este cunoscut drept primul cyborg din lume, pentru că în 1998 și-a făcut un implant în braț, care îi deschidea uși și îi aprindea luminile din/ în cale. Ulterior și-a mai implantat un cip în creier. Pentru mine a fost o onoare să îi aflu „pe viu" povestea și să îi văd cicatricile. Am mai avut plăcerea să discut și cu prima mamă care a ajuns în spațiu. Se numește Anna Fisher și este astronaut NASA. Interviul l-am realizat chiar după ce am aflat că voi deveni și eu mamă. Deci încărcarea emoțională a fost de două ori mai mare.
- Cum reușești să menții echilibrul între viața profesională și cea personală, având în vedere că responsabilitățile au fost dublate de cele în calitate de mamă?
Este greu. Dar foarte frumos. Pot spune sincer că mi-au priit cei doi ani de pauză și simt că am și mai multă energie acum. Așa că vă aștept în fiecare vineri, de la ora 20:00, pe Digi World, să vedeți ce v-am pregătit. Am câteva surprize. Dar, așa cum știm deja, la Jurnalul de Științe cunoașterea rămâne în doze precise! :)
- Există mulți tineri care își doresc o carieră în televiziune din mirajul apariției „pe sticlă”. Ce sfaturi ai pentru acești tineri și cum îi încurajezi să împărtășească lumii ideile lor?
Să vină! Este o lume mare, în care încape orice pasionat. Eu încurajez pe oricine să își urmeze pasiunea, pentru că altfel va rămâne cu regrete. Și nimic nu te „urâțește" și nu te întristează mai mult decât regretul.
- Un mesaj pentru telespectatorii Digi World și Digi Life?
Nu încetați să fiți curioși! Deschideți bine ochii și filtrați de mai multe ori informațiile, ascultați doar păreri avizate, doar specialiști cu experiență, nu cu „diplome" luate pe rețelele de socializare.
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun