Despre Omicron, noua tulpină Covid care a dus la reintroducerea de restricții în toată lumea, se află lucruri noi în fiecare zi. Despre perioada de incubație au vorbit cei de la metro.co.uk.
Din momentul infectării, în cât timp apar primele simptome? Primele date arată că Omicron își arată primele simptome cam la trei zile din momentul expunerii la această tulpină de coronavirus. Aceasta este perioada de incubație în care virusul începe să-și facă loc în corp și să producă semne. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, simptomele pot apărea și în 14 zile. În cazul celorlalte variante de Covid se vedeau în aproximativ două săptămâni de la infectare.
Este posibil ca pacientul să fie complet asimptomatic, ceea ce înseamnă că boala nu se va manifesta niciodată, însă poate să o transmită altcuiva, fie că acea persoană e vaccinată sau nu. Transmiterea poate avea loc şi la două zile de la începutul perioadei de incubaţie, adică la două zile după ce a fost infectat.
Simptomele infectării cu varianta Omicron a coronavirusului
Pe lângă clasicele simptome ale infectării cu SARS-CoV-2, pierderea gustului și a mirosului, o tuse persistentă sau febră, cei care s-au infectat cu Omicron au vorbit și despre o tuse seacă, transpirații nocturne, dureri musculare, oboseală și dureri de cap.
Vaccinurile ar putea să fie mai puțin eficiente în cazul tulpinii Omicron
OMS prevede că este "probabil ca Omicron să depăşească Delta în zonele în care există transmitere comunitară".
Datele ştiinţifice nu sunt încă suficiente pentru a stabili gradul de gravitate al bolii provocate de Omicron, deşi, pentru moment, simptomele par să fie "uşoare şi moderate" atât în Africa, unde această variantă a fost detectată pentru prima dată, cât şi în Europa.
Citește și: Noi detalii despre Omicron. Majoritatea cazurilor par a fi ‘uşoare’, afirmă EMA
În ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID-19, puţinele date disponibile, precum şi profilul genetic al variantei Omicron, îi fac pe oamenii de ştiinţă să bănuiască "o scădere a eficienţei" în privinţa protecţiei oferite împotriva "infectării şi transmiterii" virusului.
Companiile Pfizer şi BioNTech - care au dezvoltat vaccinul Comirnaty, unul dintre cele mai eficiente seruri anti-COVID-19 până în prezent, au dat asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că vaccinul lor este "în continuare eficient" după trei doze împotriva variantei Omicron.
Ţările cu venituri mari îşi încurajează deja, în majoritatea lor, populaţiile să se programeze pentru a primi dozebooster de vaccin anti-COVID-19. Acest lucru se întâmplă în special în Europa, confruntată cu un nou val de infectări, provocate de varianta Delta, în urma renunţării premature la restricţiile sanitare, dar şi a unor rate de vaccinare care sunt în anumite ţări insuficiente.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19