Telescopul spațial James Webb a dezvăluit o nouă imagine spectaculoasă a unui nor de praf în formă de clepsidră, aflat în jurul unei stele în formare.
În portocaliu și albastru, norul a fost emanat de steaua care se forma în mijlocul său. Această imagine a putut fi vizibilă doar cu ajutorul luminii infraroșie a telescopului. Norii sunt creați de materia împroșcată de stea, care se ciocnește de materia înconjurătoare.
Steaua cu numele protostar L1527 era ascunsă de marginea discului rotativ de gaz al clepsidrei, iat lumina revărsată din partea superioară și inferioară a discului a luminat norii de praf, relatează The Guardian.
"Această imagine asupra L1527 oferă o fereastră asupra a cum arătau soarele și sistemul nostru solar la începuturile lor", se arată într-un comunicat al Agenției Spațiale Europene.
Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari
Lansat în spaţiu anul trecut, de Crăciun, şi devenit pe deplin operaţional doar de câteva luni, telescopul spaţial James Webb îşi desfăşoară activităţile de observare a Universului la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri de Terra. Potrivit NASA, această veritabilă bijuterie a ingineriei umane "abia a început să rescrie istoria creaţiei stelare". Una dintre principalele misiuni ale telescopului spațial James Webb, o bijuterie a ingineriei în valoare de 10 miliarde de dolari, este explorarea Universului foarte tânăr.
- Te-ar putea interesa si:
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...
- Cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee. 1,5 miliarde de obiecte cosmice, descoperite în...
- SpaceX pregătește prima misiune cu echipaj uman care va zbura peste polii Pământului