Arheologii italieni au descoperit 24 de statui de bronz bine conservate, ce datează din perioada Romei Antice, în perimetrul unor băi termale din Toscana, experţii calificând descoperirea drept una "excepţională", informează Reuters.
Statuile au fost găsite pe parcursul ultimelor două săptămâni la San Casciano dei Bagni, un oraş situat pe un deal, la aproximativ 160 de kilometri nord de Roma, unde arheologii au explorat ruine antice în ultimii trei ani, scrie Agerpres.
"Este o descoperire foarte semnificativă, excepţională", a declaratJacopo Tabolli, lector la Universita per Stranieri di Siena, cel care coordonează proiectul arheologic.

24 de statui din bronz, bine conservate, descoperit de arheologii italieni în Toscana. / Foto: Profimedia
Statuile, acoperite de 6.000 de monede di aur, argint și bronz
Tabolli afirmă că, statuile - care, potrivit agenţiei italiene de presă ANSA, au o vechime de 2.300 de ani - decorau un sanctuar înainte de a fi scufundate în ape termale, în cadrul unui ritual, "probabil în jurul secolului I d.Hr.". "Le dăruieşti apei pentru că speri că apa îţi va oferi ceva înapoi", a explicat expertul cu privire la acel ritual.
Statuile au fost acoperite de circa 6.000 de monede din bronz, argint şi aur, iar apele calde din San Casciano au contribuit la păstrarea acestora "aproape la fel ca în ziua în care au fost scufundate", a declarat Tabolli.

24 de statui din bronz, bine conservate, descoperit de arheologii italieni în Toscana. / Foto: Profimedia
Arheologul, expert în etruscologie şi arheologie italică, a declarat că echipa sa a descoperit 24 de statui mari - alături de alte câteva statuete - şi a remarcat că este neobişnuit ca acestea să fie realizate din bronz în loc de teracotă. Tabolli este de părere că acest detaliu sugerează că statuile provin din ceea ce el a numit "o aşezare pentru elite".
Potrivit ANSA, statuile au fost transferate la un laborator de restaurare din Grosseto, un alt oraş din Toscana, însă în cele din urmă se vor întoarce la San Casciano dei Bagni pentru a fi expuse într-un nou muzeu.
- Te-ar putea interesa si:
- "O descoperire unică în viață". Arheologii danezi au dat peste un sit preistoric de tip Stonehenge...
- Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii zeci de ani: mormântul...
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...