covid

Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în 2022, dar coronavirusul nu va dispărea. Delta și Omicron provoacă "un tsunami de cazuri"

Coronavirusul nu dispare în 2022, dar faza acută a pandemiei s-ar putea încheia. / Foto: Profimedia

Faza acută a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor, dar coronavirusul nu va dispărea complet, a afirmat Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății.

Mike Ryan, medic epidemiolog irlandez, a mai notat că este încă prea devreme să se tragă concluzii cu privire la severitatea variantei Omicron a noului coronavirus atât timp cât aceasta nu se răspândeşte la scară mai largă în rândul vârstnicilor, scrie Agerpres.

Citește și:Care este simptomul specific Omicron, care apare doar noaptea. Ce au descoperit medicii din Africa de Sud

Până la momentul în care faza acută să fie cu adevărat depășită, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis că variantele Omicron și Delta provoacă un "tsunami de cazuri".

Directorul OMS spune că ne confruntăm cu "un tsunami de cazuri"

"Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi ale numărului de decese. Sunt foarte îngrijorat că Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri", a declarat şeful OMS.

Directorul OMS a repetat apelul pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor astfel încât acestea să ajungă şi în ţările sărace, avertizând că accentul pus pe vaccinarea cu doze booster din ţările bogate poate lăsa naţiunile sărace fără vaccinuri.

Citește și: Vaccinul Johnson & Johnson nu produce anticorpi împotriva variantei Omicron, arată un nou studiu

Conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS susţine necesitatea ca fiecare ţară să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei.

Peste 281 de milioane de persoane din întreaga lume au fost raportate în doi ani ca infectate, iar peste 5 milioane au murit, conform unui bilanţ Reuters.

Foto: Profimedia

 

Te-ar putea interesa si:
Probleme pulmonare ascunse, descoperite la copiii cu Covid de lungă durată
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...

Partenerii noștri

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri: „Efectele lor se intensifică reciproc şi cresc semnificativ...

Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al...