Pandemia a scos la iveală cele mai profunde frici ale oamenilor. De la teama de viruși, de socializare, de vaccinare până la conspirații și chiar bioterorism nu a fost decât un pas. Autori necunoscuți, platforme fantomă, afirmaţii rupte din context și reorganizate în altfel de formule au dus la transformarea actului firesc al comunicării.
Efectele dezinformării - nesiguranța și neîncrederea au acaparat imediat oamenii și le-au distrus un echilibru psihic, și așa precar în ultima vreme, cu urmări mult mai grave decât boală în sine.
În plină pandemie, la emisiunea Digipedia, jurnalistul Alexandru Mironov a abordat acest subiect delicat, dar foarte actual, alături de profesorul Radu Jugureanu, expert în sisteme educaționale digitale și Cristian Cucu, specialist în informatică și criptografie.
Peter Stano, purtător de cuvânt al Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) declara în presă internațională: Pandemia este un teren fertil perfect pentru dezinformare... Este nevoie de societatea civilă, noi trebuie cu toţii să ne implicăm mai mult. O cale de a combate răspândirea dezinformării este sporirea competenţei media a cetăţenilor şi îndoiala critică faţă de sursele din Internet.
Într-un demers jurnalistic de educare a publicului pentru selectarea corectă a surselor de informare, echipa Digipedia a apelat mereu la cercetători de prim rang din toate domeniile, care să explice pe înțelesul tuturor ceea ce ni se întâmplă. Un subiect concludent este acela despre vaccinuri și marile companii medicale implicate în combaterea pandemiei. O opinie avizata am primit-o de la apreciatul specialist - dr. Bogdan Ivănescu (doctor MIT).
Într-un secol cu o dezvoltare fără precedent a inovației tehnologice și medicale, precum și a fenomenului digitalizării, în general, multe dintre aceste instrumente de informare sunt din păcate utilizate, conform UNICEF, în mod abuziv pentru a promova mesajele false - ducând adesea la discursuri ostile cu consecințe periculoase atât la nivel de societate democratică, cât și la nivel de sănătate mintală a adulților, dar, mai îngrijorător, a copiilor și tinerilor.
Cum descifrăm așadar mesajele corecte și pertinente? Noi vă oferim soluția profesioniștilor – în fiecare vineri, ora 21, Digipedia, de 10 ani numai pe Digi World.
- Te-ar putea interesa si:
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...
- Expediția Imja Tse 2024: O Călătorie Spre Vârfurile Interioare