Calotele glaciare din Antarctica și din Groenlanda continuă să se topească într-un ritm accelerat din cauza emisilor de gaze cu efect de seră, iar acest lucru ar putea să determine creșterea nivelului oceanelor și al mărilor cu aproape 40 de centimetri în următorii ani, atrag atenția experții de la NASA.
Potrivit unui studiu, mai mult de 60 de experți NASA atrag atenția asupra faptului că nivelul mărilor și al oceanelor ar putea să crească cu până la 38 de centimetri până în 2100.
Potrivit The Mirror, studiul realizat de experții de la NASA vine să confirme cele mai sumbre scenarii ale ONU privind creșterea nivelului mării, întrucât viteza de topire a calotelor glaciare este accelerată.
Pentru a realiza acest studiu, experții au ținut cont de două scenarii climatice, și anume, unul în care omenirea continuă să polueze mediul la nivelurile actuale și alta în care emisiile de carbon se vor diminua dramatic pînă în 2100.
Astfel, ei au descoperit că, potrivit scenariului cu emisii ridicate, topirea gheții în Antarctica va duce la creșterea nivelului mării cu 30 cm până la sfîrșitul secolului, iar topirea Groenlandei va adăuga alți nouă cm. În cazul în care acest scenariu se va adeveri, consecințele vor fi devastatoare, întrucât furtunile vor căpăta o putere distructivă, expunând și mai tare zonele de coastă unde locuiesc sute de milioane de oameni. De asemenea, se pot produce inundații multiple și puternice.
În cazul în care emisiile vor fi mai mici, iar populația va lua măsuri drastice, gheața din Groenlanda va ridica nivelul oceanului cu aproximativ 3 centrimetri până în 2100.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Oamenii de ştiinţă au descoperit în premieră chihlimbar în Antarctica. „Încă o piesă a puzzle-ului”
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”