Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, găzduiește, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan, „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu.
Expoziția unică prezintă publicului doar lucrări de artă create în ultimii ani, ce ilustrează teme ale realității curente, precum familia, munca la corporație, schimbările climatice sau fake news, dar și teme universale, precum iubirea sau destinul, în viziunea artiștilor secolului XXI. Art Safari – ediția 2019 poate fi vizitat până pe 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.
Cronologic, curentul Supercontemporan începe din anul 2000, iar arta Supercontemporană din țara noastră a urmat în mod organic temele abordate de noile generații ale artei contemporane de pretutindeni. În mod particular, în România, s-au remarcat expresii vizuale care au avut ca punct de pornire arta stradală, textele grafice și ilustrația. Astfel, orașul, citadela, sunt teme recurente în lucrările artiștilor supercontemporani, dar și tehnologia și ecologia, teme care se vor regăsi și în Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”.
„Arta Supercontemporană este arta vie, arta timpului tău, care se întâmplă acum și aici! Și suntem bucuroși că se întâmplă, în premieră, la Art Safari 2019, eveniment susținut de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Expo Arte. Expunem curentul Supercontemporan în cadrul celei de-a 6-a ediții Art Safari, aducând în același loc, pentru toți cei care iubesc arta, timp de 10 zile, arta secolului XXI. Arta de azi, alături de arta de patrimoniu, în același loc, într-un muzeu temporar, care poate fi vizitat până pe 6 octombrie, în centrul Capitalei”, spune Ioana Ciocan, Director General al Pavilionului de Artă București – Art Safari.
Actuala generație de artiști care va scrie istorie
Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău” este curatoriat de Mihai Zgondoiu (37 de ani), artist, curator și galerist, doctor în domeniul artelor vizuale. Din 2014, este lector asociat la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018, și la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.
„În Pavilionul Supercontemporan expun artiști actuali, care au un vibe fresh, artiști ai unei noi generații, ce va scrie istorie atât pe plan local, cât și pe plan internațional. Arta lor va aduce viitorul în prezent, iar lucrările ce le poartă semnătura, cu prețuri accesibile astăzi, între 500-1000 euro, reprezintă o investiție garantată pe termen lung. Mă bucur că Art Safari le oferă artiștilor Supercontemporani o platformă vizibilă, prin care pot să ajungă la public”, a declarat Mihai Zgondoiu, curatorul expoziției „Young Blood. Arta timpului tău”.
Ce noutăți mai aduce Art Safari București 2019
Pe lângă expoziția dedicate valului nou de artiști, a 6-a ediție a celui mai amplu eveniment dedicat artei din țară găzduiește și cea mai mare expoziție dedicată marelui pictor Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, 4 pavilioane expoziționale noi, instalație de artă imersivă 360, creată de grupul de artiști Kuflex (Rusia) special pentru eveniment, artă chineză expusă pentru prima dată în Europa, o expoziție de sculptură românească de la 1800 până în prezent, precum și un program de conferințe susținute de Horia-Roman Patapievici, Doina Păuleanu, Georgeta Filitti și Alin Comșa. Valoarea totală a operelor expuse în Art Safari 2019 este de peste 15 milioane euro.
Arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, începând cu ediția 2016 și până în prezent. 50.000 de vizitatori sunt estimați la această ediție și 4.000 de copii sunt așteptați să ia parte la Art Safari Kids.
Program Art Safari București 2019
Pavilionul de Artă București – Art Safari poate fi vizitat în perioada 27 septembrie – 6 octombrie, după următorul program: luni-vineri și duminică, între orele 12:00 – 21:00 și sâmbătă, între orele 12:00 – 24:00. Biletele pot fi achiziționate din Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.
Muzeul temporar Art Safari 2019 poate fi vizitat, pentru prima dată, și noaptea, în cadrul unui tur organizat vineri, 4 octombrie, în intervalul orar 22:00 - 1:00. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, art performance (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live.
- Te-ar putea interesa si:
- Maurizio Cattelan, artistul care a realizat banana lipită de un perete, vândută cu 6,2 milioane $...
- Un detectiv de artă olandez susține că a recuperat un obiect sacru din aur, ce fusese furat dintr-o...
- Cine a fost Geta Brătescu, românca omagiată azi de Google printr-un doodle special